CET Arad, paralizat de datorii

De Monica Ardelean
14Comentarii
CET Arad, paralizat de datorii
O nouă rundă de sechestre pentru CET Arad din cauza datoriilor pe care societatea le are față de furnizori.

Toate mașinile și utilajele din ograda CET-ului sunt sub sechestru. Sigilate și lăsate în curtea companiei care produce căldura și apa caldă a arădenilor, SC CET Lignit SA. Nu a mai rămas mai nimic care să nu fie sub amenințarea sabiei executorilor. Poate salariile angajaților, care, spune liderul de sindicat Doru Lebădă, vor fi blocate dacă până pe 20 octombrie nu se plătesc două milioane lei din cele aproape șapte datorate încă furnizorului de cărbune din Oltenia, SNLO. Și nu sunt bani. Sunt doar datorii care cresc de la o zi la alta. Și frisoanele care îi vor cuprinde pe arădeni dacă caloriferele nu se vor încălzi iarna aceasta. Dincolo de declarațiile politice, de acuzațiile reciproce, situația de la CET SA este foarte gravă. Datoriile vor bloca definitiv activitatea principalului furnizor de căldură din oraș și zeci de mii de arădeni vor rămâne cu frigul în casă. Pe nimeni nu pare să intereseze serios această problemă, CET-ul este doar un subiect bun pentru dispute politice, nu o problemă care trebuie rezolvată.
Toți așteaptă să vină banii de la București sau de la administrația locală. Nicio autoritate nu se înghesuie însă să dea vreun leu pentru SC CET SA Arad. Pentru că, spune liderul de sindicat, „greșeala este a administrației locale, care nu a bugetat pierderile de pe rețea. E vorba de 38% pierderi pe care nimeni nu le recunoaște în acte. Sunt datorii acumulate din cauza acestei situații, care nu sunt acoperite de nimeni”, susține Lebădă.

Datorii foarte mari

Și datoriile au ajuns la sume colosale. Așa cum am mai scris, peste 35 milioane lei sunt datorate SNCFR-ului, 21 milioane către E-ON și alte 17 milioane către Energomontaj, cei care s-au ocupat de noua centrală de pe gaz. În această situație, chiar dacă se achită datoriile către SNLO (furnizorul de cărbune), vor veni executorii pentru celelalte sume datorate. Din păcate pentru arădeni, acest blocaj financiar îi poate lăsa fără căldură în plină iarnă. După ce s-au încăpățânat să rămână fideli CET-ului și să fie conectați la rețeaua de căldură a orașului, se vor trezi abandonați în frig. Pentru că în această poveste cu bani și datorii și lupte politice, singurii care vor pierde vor fi arădenii, consumatorii, cei care plătesc la timp datoriile, cei care uneori chiar cred că aleșilor pe care i-au votat le pasă de soarta lor.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor