COMENTARIUL ZILEI Unelte ruginite, aruncate la gunoi

De Simion Todoca
Simion Todoca
Simion Todoca
Toți analiștii politici taxează refuzul președintelui Klaus Iohannis de a participa la Congresul PPE drept o mare gafă, un gest de orgoliu personal păgubos pentru România.

Însuși Ion Cristoiu spune că Iohannis, înfuriat că nu i s-a aprobat cererea de promovare a pupilei Alina Gorghiu, a tratat PPE cu refuz. Să nu se supere maestrul Cristoiu și ceilalți mari analiști, dar chiar nu cred că acesta este motivul. Există o sumedenie de alte explicații, logice, dealtfel. Cea mai simplă, care, probabil, va fi și dată la modul declarativ, oficial, este aceea că Iohannis nu vrea să facă nici măcar rabatul acceptat tacit la nivel european de la interdicția implicării președintelui din punct de vedere politic. Al doilea motiv : oare, după congresul PPE, nu ar fi vuit toate ziarele că Iohannis a fost braț la braț cu Băsescu la PPE, că, de fapt, Iohannis nu este decât urmașul lui Băsescu ? De așa ceva are nevoie Iohannis, care vrea să-și pregătească terenul pentru al doilea mandat ?

În fine, al treilea motiv, cred eu, cel mai important : Iohannis vrea să demonstreze că PNL, deși a fost forțat de conjunctură să intre în PPE, prin fuziunea cu PDL, nu a devenit un PDL vopsit, ci a rămas un partid liberal, care trebuie să preia puterea eliminând tinicheaua agățată de coadă prin fuziune. Dacă PNL nu reușește să șteargă definitiv eticheta PDL, Iohannis poate să-și facă de pe acum bagajele pentru plecarea de la Cotroceni. La cât de volatilă este scena politică europeană, nu m-ar mira ca viitoarea candidatură a lui Iohannis să fie pe lista unui PNL revenit în ALDE, fie și cu prețul unei „căsătorii morganatice” a PNL. Iohannis va putea să spună oricând, cu mâna pe inimă, că nu a dorit fuziunea cu PDL, că a fost și a rămas liberal, atașat valorilor liberale și familiei liberale europene, dar a fost constrâns să recurgă la o soluție imorală. Mai exact, că a folosit PDL și PPE ca pe niște unelte, de care poți să te debarasezi după ce ți-ai atins scopul.

Și, dacă tot am ajuns la unelte, ce ar fi vrut marii analiști politici, să meargă Iohannis să o susțină, pentru funcția de vicepreședinte al PPE, pe doamna Boagiu, pe care Băsescu s-a lăudat că a promovat-o pentru simplul motiv că știa ce chiloței purta aceasta pe vremea când era elevă ? Maestrul Cristoiu căinează România că a pierdut o funcție de vicepreședinte al PPE, care face și desface în Uniune și Comisia Europeană, o funcție care înseamnă influență în favoarea României. Nu, zău, ce anume a câștigat România pe seama funcției doamnei Boagiu, s-au făcut, cumva, pași spre aderarea la Schengen?- Dimpotrivă, în loc să avem un vicepreședinte PPE care să lupte pentru România, să aducă argumente, am avut o marionetă care, sub comanda lui Băsescu, a repetat papagalicește tot ce i s-a dictat. Decât un așa ajutor, mai bine lipsă. PDL, Băsescu, Boagiu, nu au fost decât simple unelte folosite de către PPE. Au ruginit și nu mai sunt de folos, așa că sunt bune de aruncat la gunoi, pentru că nu mai pot să facă nimic pentru PPE. Unealta Băsescu a primit un pumn în bot, ca să înțeleagă că a ruginit, iar dacă nu vrea să fie trimisă la topit, ar cam fi cazul să se mulțumească doar cu impunitatea care încă îi este asigurată, lui și familiei, nu să încerce să facă pe șantajistul. Mai ales că nici americanii, în ciuda învârtelilor necurate pe care Băsescu le-a făcut cu tot felul de așa ziși reprezentanți ai SUA- în fapt, niște indivizi dubioși- nu mai este dispusă să-l țină în brațe. Nu SUA, ci acei indiviyi dubioși i-au promis lui Băsescu o funcție în NATO, după terminarea mandatului. O funcție măruntă, dar care îi asigura, lui și familiei, imunitate internațională timp de 15 ani !Nu a mai primit-o, pentru că SUA nu au promis nimic.
Așadar, nu credeți că președintele Iohannis chiar a luat o decizie corectă ?Eu zic că da. Cu amendamentul că, deși Iohannis s-a gândit în primul rând la el, istoria imediat următoare va atribui această decizie României.Alegerea lui Iohannis, nu discut cum și de ce s-a întâmplat, a fost, pe undeva, privită de către opinia publică internațională aproape la fel ca și revoluția din 1989. Iohannis a înțeles că nu trebuie să producă o nouă deziluzie, acceptând să fie continuatorul unei dictaturi.

„Președintele Iohannis a înțeles că nu are nicio șansă dacă este perceput drept continuatorul unei dictaturi” ​0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !