Comunele ataca bugetul la CCR

De Simion Todoca
Letiţia Stoian Foto : JA
Letiţia Stoian Foto : JA
ARAD. Vicepreşedintele Asociaţiei primarilor de comune din România, Letiţia Stoian (primar al Comunei Semlac) spune că Asociaţia va ataca la Curtea Constituţională Hotărârea de Guvern emisă sub pretextul echilibrării bugetelor locale, juriştii fiind preocupaţi.

Guvernul a emis o Hotărâre care prevede repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Mai exact, Guvernul împarte banii în 2015, raportându-se la veniturile realizate de unitățile administrativ-teritoriale în 2013, stabilind următoarele sume: 1,5 milioane de lei pentru comune; 6 milioane de lei pentru orașe; 20 de milioane pentru municipii; 50 de milioane pentru municipii reședință de județ; 80 de milioane pentru județe.

„Se împart banii la toată lumea, fără să se țină cont de populație, de gradul de colectare sau de suprafețele unităților administrativ-teritoriale, atât intravilane, cât și extravilane. Această Hotărâre de Guvern este o mare aberație. În acest fel banii se duc către cei care stau cu mâna întinsă și sunt defavorizați cei care încearcă să facă ceva pentru comunitățile lor. O altă mare aberație este faptul că Legea Bugetului nu mai dă dreptul Consiliilor Locale să modifice bugetele, să mute banii de la o investiție la altaa, obligându-ne să trecem toți banii neutilizați pe un proiect în excedentul bugetar. Nu ar fi o mare surpriză dacă la finalul anului Guvernul va lua o decizie ca toți banii din excedentele bugetare să ajungă la Bugetul de Stat și să ne lase cu ochii în soare”, a declarat Letiția Stoian. Care precizează că juriştii partidului sunt preocupaţi la această oră să identifice exact articolele care vor fi contestate la CCR, doar aşa existând şanse de respingere a Hotărârii Guvernului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !