Condamnare pentru fostul primar din Șimand

De Ioana Costas
2Comentarii
Condamnare pentru fostul primar din Șimand
© Fostul primar al comunei Șimand
Fostul primar al comunei Șimand a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese în formă continuată.

Ioan Dan Șimon a fost consilier local și primar al comunei Șimand în perioada 2008-2012, iar în această perioadă – potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI) – fostul edil s-a aflat în stare de incompatibilitate. În ce a constat conflictul de interese? „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 26 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Șimon Ioan Dan Întreprindere Individuală, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat un număr de 60 acte, dintre care 56 acte constând în facturi, ordine de plată și ordonanțări de plată, în sumă de 10.263,05 Lei (TVA inclus) către S.C. Agro Mesilia Consulting S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soția sa a deținut funcția de administrator), prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru soția sa. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 și art. 301 din Codul Penal al României. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș, Județul Arad, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se arăta într-un comunicat remis de ANI în 7 iulie 2015.

De la 1 an la 6 luni

Judecătoria Chișineu Criș l-a condamnat pe fostul primar la pedeapsa de un an de închisoare cu suspedar. Instanța a dispus un termen de încercare în ceea ce-l privește pe fostul edil de trei ani, interzicându-i totodată dreptul de a fi ales în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. Hotărârea Judecătoriei Chișineu Criș nu a fost definitivă, ea fiind atacată cu apel de fostul primar. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara, iar în 28 septembrie 2017, instanța a dispus următoarele: „Admite apelul declarat de inculpatul Şimon Ioan Dan împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: reduce de la 1 an la 6 (şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii conflict de interese în formă continuată. Reduce de la 3 ani la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni termenul de încercare stabilit pe seama inculpatului. Menţine în rest dispoziţiile hotărârii penale apelate”. Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor