Cu ochii pe pista de biciclete din Gai

De Simona Butaru
Reactualizat la:
6Comentarii
Foto: S. Butaru
Foto: S. Butaru
Două piste de biciclete, acelaşi constructor, probleme… de urmărit. Primarul a vizitat pista din Gai.

ARAD. Vizită în teren a primarului Gheorghe Falcă în cartierul Gai, unde s-a început construcţia celei de a doua reţele de piste de biciclete din municipiu. Este vorba despre contractul finanţat din fonduri europene pentru una dintre cele mai mari reţele din ţară. Cu această ocazie, constructorul (care face şi cealaltă pistă, de pe malul Mureşului) ne-a informat că acolo pot apărea şi alte probleme, deoarece „pirul are rădăcini adânci”, iar „Apele Române ne-au interzis să intervenim prea mult în dig”. Fapt care confirmă că acea pistă de biciclete trebuia amenajată acolo unde a fost ea proiectată odată cu toată zona III Micălaca: pe lângă dig!

Pe fonduri europene

Primarul a precizat, vizitând şantierul pistei din Gai: „Primăria Municipiului Arad este o primărie în topul naţional la atragerea de bani europeni. Ne aflăm pe cea mai mare lucrare de amenajare de piste de biciclete din ţară, fapt care relevă şi succesul nostru în atragerea de fonduri europene. Aici, în Gai, se lucrează acum la infrastructură, totodată discutăm şi realizarea racordurilor cu casele din faţa pistei. Pista are dublu sens, pe ambele părţi ale şoselei de centură. De aici ajunge în Zona Industrială”.
Potrivit proiectului care a stat la baza licitaţiei pentru execuţia acestor piste de biciclete, vor exista patru categorii de străzi pe care vor trece pistele: categoria bulevarde (unde intră marile bulevarde din Arad, precum Iuliu Maniu, Titulescu, Calea Aurel Vlaicu), categoria a II-a, care cuprinde străzile de legătură, categoria a III-a, cea a străzilor principlale, şi categoria a IV-a cea a străzilor denumite de primar anexă. Pistele de biciclete vor fi trasate fie pe carosabil, fie pe pietonal, în funcţie de situaţia fiecărei străzi în parte.
Primăria Arad a obținut, în octombrie 2013, avizul final din partea Agenției de Dezvoltare Regională Vest pentru finanțarea cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 a acestui mega-proiect. Durata de execuţie a lucrărilor pentru cei peste 60 de kilometri de piste, dus-întors, a fost stabilită încă de atunci la 16 luni începând de la data adjudecării contractului.

 

Aceeaşi firmă

Contractul de lucrări Amenajare piste de biciclete în Municipiul Arad a fost semnat cu Asocierea SC Sylc Con Trans SRL Arad cu SC Lile Service General Construction SRL Arad şi SC Noco Electra SRL Bucureşti, cu o valoare de 14.880.000 lei şi o durată de execuţie de 16 luni. Este aceeaşi firmă care execută şi lucrarea de pe faleza Mureşului, de la Micălaca până în Pădurea Ceala – lucrare finanţată din bugetul local.

Buruienile de pe dig?

Cât despre buruienile care au străpuns asfaltul proaspăt turnat în Micălaca, Ioan Faur, reprezentând firma constructoare, a precizat că nu s-a săpat prea mult, la punerea fundaţiei, din cauza interdicţiei de la Apele Române. În plus, buruienile pot apărea oricând, dar că acum s-a dat cu erbicid: „La momentul acesta ţinem zona sub observaţie. Apele Române nu ne lasă să ne atingem de dig. Pot apărea oricând probleme. Pirul are o rădăcină foarte adâncă. Dăm cu erbicid şi ţinem zona sub observaţie, iar eventualele probleme se remediază”.

Taguri: , , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor