Cultura în 2016, încotro?

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
Cultura în 2016, încotro?
Mai marii Centrului Municipal de Cultură i-au invitat pe oficiali şi pe actorii vieţii culturale la o discuţie festivă despre cultură.

Sâmbătă, ora 18.00. Un moment numai bun, au considerat directorii Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela Pădureanu Andreica şi Ramona Creţu, pentru a-i invita pe arădenii interesaţi la un pahar de vin şi o discuţie despre viitorul culturii în Arad. Ideea? Una simplă: de prezentare a calendarului cultural al Centrului Municipal de Cultură Arad, a direcţiilor culturale şi sportive ale acestui an şi a pilonilor care vor fi sprijiniţi în 2016 când vine vorba de finanţarea proiectelor ONG-urilor. Cadrul ales? Unul festiv: Sala Ferdinand a Primăriei Arad. Şi pentru ca discuţiile să „curgă”, acestea au fost condimentate cu vin şi gustări. Cum era de bănuit, totul a început cu prezentarea planurilor din acest an ale Centrului Municipal de Cultură Arad şi a principalelor acţiuni culturale, de tineret şi sportive pe care le va organiza sau susţine. A urmat prezentarea principalelor direcţii pe care le va sprijini şi finanţa centrul prin intermediul proiectelor ONG-urilor. S-a vorbit şi despre succesul unor acţiuni de anul trecut, despre cum vor fi continuate acestea, despre acţiunile noi, despre Zilele Aradului, cea mai cu trecere la public şi arădeni acţiune organizată de instituţia de cultură etc. Andrei Ando a vorbit despre ce a adus bun lupta pierdută pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, despre cum au prins viaţă discuţiile culturale prin Arad şi despre direcţia pe care va marşa de acum asociaţia. La final, primarul Gheorghe Falcă a vorbit despre convingerea sa că nu Primăria trebuie să producă cultură sau să traseze direcţiile pe care aceasta urmează să se muleze şi că rolul municipalităţii este acela de a oferi cadrul instituţional necesar ca acţiunile culturale ale actorilor din domeniu să prindă viaţă cu adevărat.

După intervenţiile Danielei Pădureanu Andreica, Ramonei Creţu, cea a lui Andrei Ando şi cea a lui Gheorghe Falcă, oamenii de cultură din Arad au fost invitaţi la un pahar de vin, o gustare şi o discuţie aplicată pe tema dorinţelor lor culturale. A fost probabil cel mai important moment al serii de sâmbătă din Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre cei prezenţi au avut ocazia să spuna oficialilor ce cred ei despre cultură. Cu eleganţa specifică celor care sunt în domeniu, dar şi cea impusă de faptul că vorbeau cu cei care le vor finanţa poate planurilor lor culturale şi sportive.

În sală, au putut fi zăriţi, pe lângă directorii instituţiilor de cultură, actori, scriitori, pictori, designeri, regizori, fotografi etc., şi câţiva politicieni, cu predilecţie consilieri locali municipali, cei care au votat nu mai departe de miercuri bugetul Aradului, implicit banii pentru cultură, adică 10% din buget. În prezidiu, au fost invitaţi şi viceprimarul Levente Bognar şi preşedintele comisiei de buget din CLM, Ovidiu Moşneag.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !