Cum facem faţă caniculei?

De Diana Dutu
Cum facem faţă caniculei?
Ce fel de apă trebuie să bem? Ce alimente e bine să consumăm? Cum putem preveni îmbolnăvirile în rândul copiilor? Ce li se recomandă persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice? Ce au de făcut angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă? Unde se află punctele de acordare a asistenţei medicale şi de distribuire a apei potabile în Arad?

În urma avertizării de caniculă, cod roşu, emisă de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad recomandă populaţiei urmatoarele o serie de măsuri preventive.

Consumaţi apă! Ce fel de apă?

În această perioadă, cu temperaturi extreme, pentru prevenirea incidentelor este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete; este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu si magneziu, dar saracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Este contraindicat consumul regulat de apa minerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodiu pentru toate persoanele care suferă de afecţiuni cardio-vasculare. De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apa minerală carbogazoasă pentru persoanele care suferă de boli ale rinichilor. Este interzis consumul de apa potabilă de la izvoare şi fântâni pentru care nu s-a făcut o analiză a calităţii apei şi nu există un buletin chimic şi un aviz favorabil de consum.

Fără alcool şi cofeină!

Medicii recomandă a nu se consuma alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

De asemenea, specialiştii recomandă consumul zilnic de cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, verde, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Totodată, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Recomandări pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul copiilor

*Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, nu trebuie introduse alimente noi în această perioadă, se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită, copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţa pe cap, copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate, mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice

*Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fineţe făcute în casă fără adaus de conservanţi, alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete, se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. *Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei, se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap, persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. *Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3-4 duşuri pe zi.

Recomandări pentru angajatori, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

*reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; *asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; *alternarea efortului dinamic cu cel static; *alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; *asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Puncte de prim-ajutor

DSP Arad a asigurat, în colaborare cu autorităţile locale, puncte de acordare a asistenţei medicale şi de distribuire a apei potabile, pe raza judeţului Arad. În municipiul Arad, aceste puncte sunt situate în următoarele locaţii: Piaţa Primăriei – incintă, Piaţa Podgoria – Catedrala Ortodoxă, Teatrul Ioan Slavici, Staţia C.F.R. Arad.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !