Despre literatura cu Alex Stefanescu

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Alex Ştefănescu FOTO: FAN
Alex Ştefănescu FOTO: FAN
Cunoscutul scriitor și critic literar Alex Ștefănescu va ține, la Arad, conferința „Ce trebuie să știe un tânăr despre literatură”.

ARAD. Marți, 22 octombrie, la ora 18, în sala mare a Palatului Cultural din Arad, va avea loc un eveniment inedit: cunoscutul scriitor și critic literar Alex Ștefănescu va ține o conferință pe tema „Ce trebuie să știe un tânăr despre literatură”.

„Literatura a fost creată ca o sursă de plăcere – spunea Alex Ştefănescu. Nu are altă rațiune (semănând din acest punct de vedere cu muzica, pictura, dansul, teatrul, filmul artistic, jocul de șah, bătaia cu bulgări de zăpadă etc.). Este absurd ca utilizarea ei să fie considerată obligatorie. Este grotesc ca un tânăr să învețe literatura de frică (de frica unui profesor sever sau a unor examene de care depinde viitorul lui). Este ca și cum ar bea șampania cu lingurița, la ore fixe, în stilul în care se bea un sirop de tuse.”

Alex Ștefănescu a scris numeroase cărți, multe fiind de analiză critică a unor volume proaste, atrăgându-și o mulțime de antipatii literare. „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, apărută în 2005, este cea mai importantă lucrare a sa, acoperind exact perioada rămasă neexaminată de la G. Călinescu și până azi. Cartea are 1176 de pagini format mare și 1500 de ilustrații (fotografii, desene, coperte de cărți, manuscrise, afișe). Printre volumele publicate în ultimii ani se numără și „Jurnal secret, noi dezvăluiri” (2007), „Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări”, (2010), „Cum se fabrică o emoție”, (201 – teorie literară) și „Cum e să fii femeie, dialog cu Lia Faur”, (2012).

Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !