Detalii din culisele evaluării lui Văcean

De Adriana Barbu
6Comentarii
Detalii din culisele evaluării lui Văcean
Alin Văcean, managerul instituţiei, nu a reuşit să obţină nota 7.00 la evaluarea de luni. La evaluare, managerul a venit însoţit, din informaţiile pe care le deţinem, de fratele său mai mare, Adrian Văcean şi de un cameraman.

ARAD. Aproape gata cu poveştile urâte de la Filarmonică? Alin Văcean, directorul Filarmonicii de Stat Arad, nu a trecut de evaluarea făcută pentru primele trei luni a anului 2015. Nu a reuşit să ia nota 7, care i-ar fi salvat fotoliul şi aşa contestat de luni de zile de sindicat şi de angajaţii instituţiei de cultură, ci doar undeva peste 6.

Dacă credeţi că nu a fost spectacol chiar şi la această evaluare vă înşelaţi, însă. Nici măcar finalul de mandat (e greu de crezut că în condiţiile date directorul Văcean va mai conduce destinele acestei instituţii), managerul nu a lăsat-o mai moale. A venit, se spune, luni, la evaluare, împreună cu fratele său mai mare, Adrian Văcean, nimeni altul decât cel acuzat că stă în spatele tuturor năzbâtiilor şi răutăţilor managerului Filarmonicii şi cel care ar fi condus din umbră instituţia. Şi nu doar de fratele său mai mare a venit însoţit managerul, ci şi de un alt bărbat care a filmat întreaga derulare a evaluării. Pentru că e publică…

În pofida tuturor acestor fapte sau poate chiar (şi) de aceea, notele directorului Văcean nu au fost destul de mari pentru a continua la cârma instituţiei de cultură.
Comisia de evaluare a managementului la Filarmonica de Stat Arad, care a analizat activitatea managerului Văcean, a fost constituită, conform unei hotărâri CLM din 2015, din Cătălin Lazurcă (consilier local – Comisia de cultură – titular), Diodor Nicoară (dirijor – Filarmonica “Banatul” Timişoara – titular), Todor Albert (manager Filarmonica de Stat Oradea – titular), Petre Sbârcea (Doctor Honoris Causa la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” – supleant). Secretariatul comisiei de evaluare a managementului la Filarmonica de Stat Arad a fost şi el format din următorii: Adriana Sobaru (şef serviciu – Serviciul Resurse Umane – titular), Cosmina Mornoş (consilier – Serviciul Resurse Umane – supleant), Sorin Contraş (şef serviciu – Serviciul Juridic, Contencios – titular), Cristian Tomoş (consilier juridic – Serviciul Juridic, Contencios – supleant), Daniela Pădurean-Andreica (director executiv – Centrul Municipal de Cultură Arad – titular), Ramona Creţu (director executiv adjunct – Centrul Municipal de Cultură Arad – supleant), Daniela Boleacu (consilier – Serviciul Buget – titular) şi Adriana Bîtea (consilier – Serviciul Buget – supleant).

Împreună, toţi aceştia nu au reuşit să adune, după evaluarea lui Alin Văcean, din media notelor, una de trecere pentru manager. Directorul va fi informat în 24 de ore de la evaluare despre nota sub 7 pe care a primit-o de la comisie. Din acest moment, Alin Văcean va avea la dispoziţie alte 24 de ore ca să facă contestaţie. Iar Comisia de soluţionare a contestaţiilor, stabilită şi ea prin aceeaşi hotărâre CLM, va decide cine are dreptate, evaluatorii sau Alin Văcean.

La judecată?

În mâinile cui este acum soarta Filarmonicii şi a lui Alin Văcean? Pe mâna Claudiei Macra (Administrator Public, Primăria Municipiului Arad – titular), Eliza Barbură (director Direcţia Comunicare, supleant), Corneliu Murgu (manager – Opera de Stat Timisoara – titular), Sabin Păutza (dirijor Orchestra Radio – titular) şi Elena Moldovan (decan – Facultatea de Interpretare Muzicală – Academia de muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), aceştia fiind membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
Cel mai probabil, după răspunsul acestei comisii se va ajunge la judecată pe subiect, însă Tribunalul e deja un loc obişnuit pentru Filarmonica de Stat şi angajaţii săi. Nimic nou, decât un alt proces care îi are fie la rubrica pârâţi, fie la reclamanţi instituţia de cultură sau pe managerul acesteia.

Al doilea, cu ghinion

Contractul de management încheiat de Primărie cu directorul Alin Văcean nu a fost semnat de mult, ci anul trecut. A fost vorba de un al doilea contract de management (nr.62.546/2014) după ce primul a fost dus la bun sfârşit de Alin Văcean. Atunci un singur membru al comisiei de evaluare i-a dat directorului notă mult mai mică decât cea de care avea nevoie pentru a i se recunoaşte meritele manageriale, în pofida faptului că, încă de atunci, managerul se afla în scandal cu mass-media. Deşi părea că se îndreaptă situaţia la începutul celui de al doilea mandat, atmosfera de la Filarmonica a degenerat atât de grav încât nici intervenţiile unei comisii care a cercetat situaţia din instituţie şi a scos o serie de mizerii la suprafaţă şi nici Justiţia nu au mai putut face ceva ca lucrurile să se calmeze în sânul acestei instituţii de cultură.

Ce spunea cercetarea

Jurnal arădean şi www.aradon.ro vă vor prezenta în scurt timp câteva dintre concluziile comisiei de cercetare creată de Primăria Arad şi CLM Arad la momentul la care sindicatul din Filarmonică a intrat în grevă ca urmare a atitudinii managerului Văcean. Pentru ca aceste concluzii să nu rămâne îngropate pe veci.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor