Discriminare pe bursele elevilor?

De Monica Ardelean
1Comentariu
Discriminare pe bursele elevilor?
ARAD. Consilierii locali s-au contrat pe suma prea mare de bani acordată pentru bursele celor de la „Csiky Gergely”.

Un subiect care aparent nu trebuie să stârnească controverse ci unanimitate printre consilierii locali: bursele elevilor. Și totuși în ultima ședință a CLM Arad, consilierii locali s-au contrazis pe acest subiect. Motivul o discriminare între fondul de burse acordat unei școli din Arad, Colegiul „Csiky Gergely” din municipiu. Prea mulți bani față de celelalte școli, susținea consilierul Marin Lupaș: „Colegiul maghiar este al doilea, după „Moise Nicoară” în ceea ce privește suma alocată pentru fondul de burse. Nu este corect față de celelalte școli să fie menținută această discrepanță” . Replicile au venit foarte repede. Prima care a ripostat a fost consilierul local, Lia Ardelean care a arătat cu degetul către directorii de școli: „Conducerile școlilor nu au decât să depună dosarele pentru toți cei care au dreptul să beneficieze de aceste burse” a punctat consilierul. În sprijinul acestei afirmații a venit și consilierul local Cătălin Lazurca care susținea că „nici un dosar nu a fost respins pe motiv de lipsă de fonduri. Toate bursele sociale solicitate au fost acordate” a declarat Lazurca. Și evident, nu a lipsit din dialog nici viceprimarul Levente Bognar care a justificat suma mare de bani acordată cu afirmația că „liceul maghiar este singurul din județ, aici vin toți elevii de etnie maghiară care vor să-și facă studiile liceale în limba maternă și foarte mulți sunt din județ, probabil cu o situație materială mai precară” susținea viceprimarul.

Cine ia cei mai mulți bani

Cea mai mare sumă de bani se îndreaptă către Colegiul Național „Moise Nicoară” pentru care sunt alocați 222.570 lei pentru cele 35 de burse de performanță și 176 de burse de merit, cele mai multe din tot județul. La acestea se mai adaugă 90 de burse de studiu și 15 de ajutor social. Colegiul „Csiky Gergely” primește pentru bursele elevilor suma de 131.040 lei din care cei mai mulți merg către cele 137 de burse sociale și alte 24 burse de merit și 24 burse de studiu. Ca număr de burse sociale, colegiul maghiar este întrecut doar de Școala Gimnazială „Ilarion Felea” care a primit cu o bursă socială în plus, adică 138, acesta fiind și singurele burse din școală. Suma totală primită de școala gimnazială este de 99.360 lei.

Performerii municipiului

La capitolul perfomanță mai punctează Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal” cu 10 asemenea burse și alte 80 de merit, Școala Gimnazială nr.5 cu 6 burse de perfomanță și 74 de merit, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” cu 4 de performanță și 4 de merit, Liceul cu program sportiv cu 3 de performanță și 30 de merit și Liceul Baptist cu una pentru performanță și 30 de merit și Seminarul Ortodox tot cu una pentru performanță dar 6 de merit.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor