Doi arădeni, pe lista incompatibililor din sistemul medical

De Diana Dutu
Doi arădeni, pe lista incompatibililor din sistemul medical
Pe lista ANI se regăseşte un fost manager de spital și un șef de secție clinică, ambii din județul Arad.

Un fost manager de spital și un șef de secție clinică, ambii din județul Arad, figurează pe lista persoanelor incompatibile din sistemul de sănătate, așa cum a fost aceasta făcută publică de Agenția Națională de Integritate la solicitarea www.tolo.ro. Despre cine este vorba?

Prima persoană din județul Arad care apare pe această listă este Otilia Samica Domocoș, fost manager la Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna. Economistă de meserie, Otilia Samica Domocoş a fost declarată incompatibilă la 16 decembrie 2015. Potrivit ANI, în perioada 17 iulie 2014 – 8 iunie 2015, ea a deținut simultan funcțiile de manager interimar al Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna și administrator al SC Bistro Royal SRL, încălcând, astfel, dispozițiile art.180, alin.(1), lit.b) din Legea 95/2006, potrivit cărora „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate”. Ec. Otilia Samica Domocoş a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare şi a depus la dosar un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. În prezent, dosarul său de incompatibilitate se află pe rolul instanțelor de judecată.

Cea de a doua persoană din județul Arad care figurează pe lista ANI este dr. Coralia Adina Cotoraci. La 24 octombrie 2016, ANI a stabilit că, în perioada 1 octombrie 2006 – 9 mai 2012, a deţinut simultan funcţiile de şef secţie la Secţia Clinică Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi de administrator la SC Multimedica SRL. De asemenea, în perioada 1 octombrie 2006 – 9 decembrie 2011, a deţinut simultan funcţiile de şef secţie la Secţia Clinică Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi de administrator la SC Villa Iolanda SA încălcând astfel, dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: (…) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate“. Potrivit ANI, Coralia Adina Cotoraci nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. În prezent, dosarul său se află în termenul legal de contestare a raportului de evaluare.

Situația pe țară

Conform www.tolo.ro, la nivel național sunt 193 de cazuri de incompatibilitate, conflict de interese și diferențe nejustificate de avere, cazuri care se referă la 114 de șefi ai sistemului medical (85% manageri de spital, directori și șefi de secție). Sunt 95 de persoane aflate în incompatibilitate, din care 43 sunt șefi de secții, 37 sunt manageri și 10 sunt directori.

În cazul incompatibilității și a conflictului de interese, ANI a câștigat definitiv 36 de cazuri, iar șefii din sănătate, 5 cazuri. 4 dintre ei au câștigat definitiv procesele împotriva ANI pe incompatibilitate. Există un capitol unde instanțele au clasat mai multe cazuri decât condamnările decise: cel al incompatiblităților penale. Din 26 de cazuri de incompatibilități penale, 16 se judecă, iar ANI a pierdut 9 în instanță.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !