Drum tăiat și abandonat

De Valentin Goran
Reactualizat la:
4Comentarii
Drum tăiat și abandonat
Drumul Județean ce face legătura între Pecica și Sânpetru German a fost tăiat de muncitori acum o lună de zile… Și a rămas tot așa!

Situația drumurilor din Arad este un subiect pe marginea căruia poți să vorbești săptămâni întregi fără să te oprești. Şi aşa şi fac arădenii, pe la colţuri, prin vecini, printre prieteni, în şoaptă. Iar uneori, când supărarea e mare, prin mass-media, aşa cum e cazul de faţă. Ultimul dintre cazuri aparţine arădenilor disperaţi, celor care şi-au rupt deja mașinile pe drumurile cu pricina sau care ştiu că şi le vor distruge în cel mai scurt timp fără să fie vinovaţi cu ceva şi cu toate că plătesc fără oprire taxe peste taxe. Cauzele? Aceleaşi. Fie lucrările nu sunt terminate la timp, ba chiar sunt abandonate (cauza cea mai des întâlnită pe aici), fie drumul cedează după nicio lună de zile din cauza calității materialului folosit, fie după ce se face recepția mai vine o companie care sparge tot ce s-a făcut, fie nimeni nu s-a apucat de nicio lucrare pe un drum care nu a mai văzut asfaltul de zeci de ani.

Iată un caz

În această categorie intră şi drumul căruia i-am „dedicat” acest material. Am primit pe adresa redacției Jurnal arădean/Aradon un set de poze de la un cititor care își exprimă nemulțumirea faţă de modul în care sunt efectuate lucrările la drumul județean709E, aflat în lucru, sau mai de grabă abandonat de o lună de zile. Aici lucrările au început în urmă cu aproximativ o lună de zile. Frumos, cu aplauze aproape. Doar că, exact în ziua în care a început şantierul, acesta s-a şi oprit, iar de atunci drumul a rămas tot așa, adică spart, ne spune Sergiu Palcu.

Lucrări începute, dar neterminate

Arădeanul face naveta cu mașina până în satul Munar, comuna Secusigiu. Asta înseamnă că aproape zilnic străbate drumul județean 709E care trece prin Pecica spre Sânpetru German. Adică aproape zilnic vede abandonul şi indiferenţa. „De mai bine de 3 săptămâni au fost pe acest sector de drum cu utilajele și au început să decoperteze. Este vorba de porțiunea de drum dintre Pecica și Sânpetru German. Nu știu ce firmă a fost. În aceiași zi utilajele au părăsit zona, fără să monteze niciun indicator care să avertizeze că este drum în lucru, ori în reparații. Mai mult, materialul îndepărtat a fost aruncat pe vegetația de lângă șosea, așa cum se procedează în Ţara Românească de către inteligențele care conduc astfel de lucrări”, ne spune Sergiu Palcu.
Cititorul nostru mai spune că probabil într-un timp foarte scurt drumul va ajunge la starea deplorabilă a drumului județean Arad – Felnac, unde traficul greu, nerestricționat, a distrus tot ce mai era de distrus şi unde infernul celor din trafic a pus stăpânire pe şosea. „O mare parte din vina pentru situația drumurilor o poartă mașinile grele, care bântuie pe șosele din țară fără nicio restricție. În aceste condiții mă aștept ca în curând să nu mai pot circula cu autoturismul propriu spre casă”, punctează Sergiu.

Cere explicații clare

Arădeanul așteaptă explicații clare pentru problema ridicată. „Aștept explicații clare și termene precise din partea Consiliului Județean Arad și a autorităților competente în această chestiune pentru o rezolvare rapidă și eficientă. În caz contrar, voi fi pus în situația să mă adresez Ministerelor competente. Gradul de indiferență al autorităților locale față de starea drumurilor județene este adimensional, adică fără nicio unitate de măsură”, încheie arădeanul.

Totul sub control?

Lucrarea se află în garanție, încă nu s-a făcut recepția finală, ne spun pentru siguranţa (şi evidenţa) tuturor cei de la Consiliul Judeţean. O parte din acest drum este în garanție – în zona Sânpetru German -, iar pentru cealaltă parte încă nu s-a făcut recepția – de la DN 7 înspre Sânpetru German.
În ceea ce privește semnalizarea, aflăm tot de la CJA, „chiar astăzi a fost trimisă adresa cu numărul 7840/3.06.2015, din partea Consiliului Județean Arad, prin care am solicitat constructorului să semnalizeze corespunzător aceste lucrări. Estimăm că în cursul acestei luni vom face și recepția acestei lucrări. Am luat legătura cu constructorul care a motivat întreruperea lucrărilor în acest sector de drum cu faptul că imediat după ce au început să decoperteze a venit timpul ploios. Pe timp ploios nu se poate lucra. Am primit asigurări că lucrările se vor termina în cel mai scurt timp”.

Îi credem pe cuvânt?

În loc de concluzie vom lăsa, din nou, timpul să își facă treaba. Şi, poate, în tandem cu timpul, și cei care primesc bani frumoși pentru ca să ne construiască drumuri o să treacă la treaba. Nu-i aşa?4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor