Fabrica Teba, spartă în particule

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
8Comentarii
Fabrica Teba, spartă în particule
Cinci tineri, 48 de ore de festival, o fabrică scoasă din abandon şi câteva provocări „Particles – Intermedia Lab and Music Festival”. Unde? Greu de crezut, dar la Arad!

Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în Arad. E un experiment, care te momeşte deja pe facebook cu câteva imagini şi filmuleţe, care va fi greu de repetat, dacă nu imposibil. De ce suntem sceptici deşi s-ar putea să greşim amarnic şi tare ne-ar plăcea să greşim? Pentru că este prima oară când se aude de aşa ceva în oraşul nostru şi tocmai de aceea câţiva oameni binevoitori au sărit şi le-au întins o mână de ajutor. Se va mai repeta? Cui li s-a întins mâna? Celor cinci tineri care au decis să facă altceva în Arad decât s-a făcut până acum. Şi ce vor face? Vor sparge fabrica Teba în zeci de particule. Cum? Cu 48 de ore (aproape non-stop) de festival. „Particles – Intermedia Lab and Music Festival” va avea loc între 29 şi 31 mai, la fabrica Teba, care în aceste zile e readusă la viaţă, curăţată şi pregătită pentru a oferi un spaţiu pentru experimentele propuse de tinerii arădeni. „Apelăm la toate particulele pentru a declanşa un flux de energie creativă! Începem prin revitalizarea unui spațiu istoric pentru a ajunge la o experienţă multisenzorială și multiculturală. Muzică electronică, artă urbană, film experimental, dans contemporan, live art – pe parcursul a 48 de ore, în fosta fabrică de textile din Arad, Teba”, aceasta este invitaţia organizatorilor „Particles”.

Particles123450

Una dintre halele fabricii Teba va fi compartimentată cu ajutorul unor materiale inedite sau folosite într-un mod ciudat pentru a găzdui atelierele propuse în festival. Cealaltă e special pentru muzică. „Particles aduce artele împreună și elimină graniţele dintre ele. Între 29-31 mai, facem primul pas spre întâmpinarea unei nevoi pe care o resimțim cu toții: accesul la muzică de calitate și artă contemporană. Te așteptăm la un festival viu de care Aradul are nevoie!”, spun tinerii de la Particles.afis1

Dar cum au ajuns aici, la fabrica Teba şi la acest mega-eveniment aparte? Se cunoşteau de mult, erau cam de aceeaşi vârstă (media lor e undeva la 25!) şi … o conjunctură de evenimente i-a adus împreună. Un workshop de dans contemporan, concluzia comună după acesta că „în sfârşit se întâmplă ceva în Arad”, sugestia realizatorului workshopului (să se pună pe fapte) …. şi tinerii au decis că Aradului îi lipseşte un festival provocator iar lor o provocare arădeană, după experienţa de luni de zile (în unele cazuri ani) trăită prin occident. Se temeau că vor avea prea mult timp liber, aşa că şi l-au ocupat cât se poate mai bine cu o încercare de zile mari.Cuvintele însă nu spun mare lucru, aşa că te invităm şi pe tine alături de tinerii din Arad să mergi la fabrică, pentru a avea parte de o experienţă culturală tipică oraşelor studenţeşti mari.

„Suntem pe un teren fertil şi suntem convinşi că se pot face multe lucruri de gen în Arad. În plus, fabrica Teba este un spaţiu în care se pot face, crea foarte multe lucruri/evenimente/festivaluri. Noi am decis să împărţim una dintre cele două hale pentru workshopurile din cadrul evenimentului, în timp ce a doua hală va fi destinată muzicii electronice, live sau cu DJ”, ne-a introdus în atmosferă Oana Furdea.
„Sperăm să prindă în Arad acest tip de eveniment. Nu ne-am gândit în viitor la încă un festival de o asemenea amploare, dar avem în minte deja câteva evenimente mai mici care ar putea fi organizate tot aici!”, ne-a garantat cumva viitorul unor intenţii bune, dichisit cu extrem de mult optimism tineresc, Anda Ionescu.

Câte particule are „Particles”

Anda Ionescu, Oana Furdea, Oana Tarce, Rareş Hanţiu şi Cătălin Galben sunt membri în CitiZenit, cei care vor sparge fabrica în „Particles” şi vor pune pe picioare acest nou tip de festival. Nu o vor face singuri, ci ajutaţi de câţiva oameni binevoitori, dintre care nominalizăm: Ildiko Biro, Claudia Petrasciuc, Laura Pascu Teo Cociuba şi Lucian Ţidorescu.

Oferta de la fabrică

Dacă eşti interesat, la Teba vor fi cu Media & Video Art – kinema ikon, cu Psychedelic Films – Tripoteca, cu Urban Art Workshop – Dan Perjovschi & Biserika, cu Photo Exhibition – Adi Bulboacă, cu Contemporary Dance Workshop – Attila Bordás, cu Acting Workshop – Răzvan Corneci, cu atelierul Visuals & DJ Workshops – Tone Troopers şi cu Body In Action – Painting Workshop – Cristina Daju. Dacă vrei muzică bună, serile vei asculta la fabrică: Szempöl Offchestra, Danaga, brazda lui novac, Karpov not Kasparov, küb_beat, Beast, Grid, iGen ha’, Tasteful Indiecency, Dj Muh’fucka, Fabrica de Spirt, Ștefa Varga.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor