Hotelul sportivilor, abandonat de șase ani

De M.B.
11Comentarii
Hotelul sportivilor, abandonat de șase ani
În jurul clădirii în care Ministerul Educației a investit peste opt milioane de lei, dar care a fost abandonată chiar înainte de inaugurare, sunt gunoaie care îi nemulțumesc pe locuitori.

Ministerul Educației a finanțat construirea unui hotel pentru Clubul Sportiv Școlar „Gloria” Arad, clădirea fiind aproape finalizată până în 2012, când a fost sistată finanțarea. Au fost investiți aproximativ 8.200.000 de lei în clădirea cu o capacitate de cazare de o sută de locuri, o cantină ce poate deservi 200 de persoane, o sală de conferințe, subsol cu săli de sport, dar și terenuri sportive exterioare. Pentru finalizarea proiectului mai trebuiau executate unele lucrări interioare de finisaj și utilarea clădirii, însă Guvernul nu a mai alocat bani, invocând lipsa resurselor bugetare. Între timp, și firma care a ridicat clădirea a intrat în faliment.

Boschetari” și gunoaie

În ultimii ani, hotelul abandonat a atras oameni ai străzii, care s-au adăpostit în tufișurile și halele din curte sau chiar la intrările în clădire, unde s-au adunat cantități mari de gunoaie. Pereții exteriori zugrăviți au fost mâzgăliți cu vopsea, fiind semnalate și alte distrugeri, iar mizeria care afectează de ani de zile zona a atras nemulțumirea locuitorilor.

Este un focar de infecție în centrul istoric al orașului, este o rușine! Au dărâmat gardul de la hotel și dorm aici noaptea oameni fără casă, care se îmbată și fac gălăgie. Clădirea e gata de mulți ani și nu fac nimic cu ea, au abandonat-o, în loc să facă o școală, un spital, orice, că e păcat de banii băgați aici”, a spus o localnică din vecinătatea imobilului.

Promisiuni de la minister

Directorul Clubului Sportiv Școlar „Gloria”, Ioan Coste, ne-a declarat că nu are nicio autoritate asupra gestiunii imobilului până când acesta nu este finalizat și preluat cu acte de la Ministerul Educației: „Nici nu avem cheile de acolo, pentru că încă nu avem în administrare acest hotel. Din păcate, nu au mai fost bani pentru finalizarea lucrărilor, deși nu ar mai fi mult de lucru în interior. Probabil acum investițiile vor fi ceva mai mari, pentru că au trecut totuși niște ani și s-au mai produs distrugeri. Există promisiuni de la minister că vor fi alocați aproximativ 2,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor, dar nu știm dacă toți banii vor veni anul viitor sau va fi o finanțare pe mai mulți ani”.

Speranțe pentru 2019

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad spun că finalizarea imobilului va fi licitată din nou, în condițiile în care, între timp, firma care efectuase lucrările până în 2012 a intrat în faliment.

Cel mai devreme, dacă ministerul va aloca fondurile necesare, lucrările vor putea fi reluate la jumătatea anului 2019.

Cer terenul

Primăria încearcă de mai mulți ani să obțină o parte din terenul aferent hotelului sportivilor, pentru a extinde Parcul Reconcilierii. De altfel, neînțelegerile între autoritățile locale și centrale au amânat acest proiect. Extinderea parcului trebuia să înceapă în 2013, dar s-a constatat că două loturi de teren pe care municipalitatea credea că le deține în proprietate sunt trecute în documente ca fiind în proprietatea statului român, respectiv ale Ministerului Educației. Loturile fuseseră concesionate pe 99 de ani de municipiul Arad, la mijlocul anilor 1990, Clubului Sportiv Școlar „Gloria”, pentru construirea hotelului, a unui teren de handbal și a două terenuri de tenis de câmp. Primăria nu știe cum statul s-a făcut totuși proprietar și a solicitat restituirea unei suprafețe, mai ales că nu este folosită. Deși la un moment dat a existat o acord al Ministerului Educației pentru acest transfer, terenul solicitat de municipalitatea arădeană nu a fost restituit nici până acum.

1 2 3 4 5 20180805_161213 20180805_161304 20180805_161519 20180805_16153611Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor