Imposibila intoarcere

De JA- S.T.
„ Doar partidelor neparlamentare le -ar conveni votul pe liste”.
„ Doar partidelor neparlamentare le -ar conveni votul pe liste”.
Aşa zisul independent Iulian Urban, care încă votează alături de foştii săi colegi, pedeliştii, susţine că are informaţii sigure că aceştia pregătesc revenirea la votul pe liste, pentru ca grangurii să fie siguri că vor intra în Parlament, punându – se în fruntea listelor.

Tare mă îndoiesc că acest lucru mai este posibil, după ce fiecărui parlamentar, indiferent de statura sa politică şi umană, i – a intrat în cap că el îşi va câştiga locul în colegiu, iar ce fac ceilalţi nu îl mai interesează. Toţi sunt convinşi că dacă vor vârî cu de – a sila în cutiile poştale ale amărăştenilor nişte felicitări de Paşte, cu chipurile lor zîmbitoare, dacă vor face câteva pomeni constând în zahăr şi făină, succesul este garantat. Cei care se vor împotrivi vor fi în primul rând parlamentarii puterii, aşa că nu văd de unde ar putea liderii acesteia să adune voturile necesare schimbării legii.

Nu cred că revenirea la sistemul listelor ar duce la un Parlament mai slab valoric, ci dimpotrivă, s – ar limita accesul interlopilor şi analfabeţilor care învârt banii cu lopata. Actualul sistem, aşa zis uninominal, a fost creat de către marile partide tocmai pentru a putea profita de banii acestora, fără a – şi pune în pericol propriile scaune. Chiar dacă există riscul ca şefii partidelor să nu câştige colegiile în care candidează, acesta este unul minim, ei fiind primii care aleg zonele în care ştiu că partidul este puternic. Zonele slabe sunt lăsate pentru fraierii care cotizează din greu pentru a fi acceptaţi pe listele partidului. Aşadar, actualul sistem convine prea mult tuturor, pentru a exista vreo şansă de a – l schimba. Când spun tuturor, mă refer la partidele mari, care l -au creat tocmai pentru a împiedica pătrunderea altora, mai mici. Chiar dacă lui Traian Băsescu i -ar conveni, acum, să intre în Parlament o puzderie de partiduleţe, care adunate sub sceptrul lui, în marea Mişcare Populară, să facă majoritatea, în caz că USL nu adună peste 50%, speră degeaba. Pentru că niciunul dintre parlamentarii PDL nu va fi dispus să îşi sacrifice şansele de dragul lui Băsescu.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !