In periplu pe santierele judetului

De Alin Gherasim
1Comentariu
Foto: A. Gherasim
Foto: A. Gherasim
Compania de Apă a demarat noi lucrări la reţelele de apă și canalizare în localităţile judeţului.

ARAD. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), Nicolae Ioţcu, împreună cu directorul Companiei de Apă Arad, Gheorghe Bănăţean, şi alţi şefi de servicii din cadrul CJA au efectuat o vizită de lucru pe şantierele din Şiria, Pâncota şi Ineu, unde au demarat lucrări la modernizări şi extinderi a reţelelor de apă şi canalizare. Lucrările fac parte din master planul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, proiect implementat pe fonduri europene şi care are o valoare de peste 577 de milioane de lei.

Comuna Şiria a fost prima vizitată de delegaţia judeţeană. În satul Mişca se execută lucrări la extinderea reţelei de apă potabilă pe 5,4 kilometri, dar şi extinderea canalizării pe aproape 15 kilometri. În Şiria se va extinde reţea de apă potabilă cu 23,5 kilometri, iar alţi 3 kilometri vor fi reabilitaţi. Tot în centrul de comună se va realiza şi o staţie de pompare a apelor uzate. „Pe şantierul din localitatea Şiria se execută lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, din bani europeni. În acest moment putem spune că Şiria va avea aproape integral sistemul de apă şi canalizare la nivel european. Constructorul este în grafic, iar lucrările vor fi finalizate în primăvara anului viitor”, a spus Ioţcu. Primarul Şiriei, Valentin Bot, a declarat că „ne bucurăm că Şiria a fost aleasă în prima etapă a masterplanului de apă canal, ce va fi finalizat în anul 2015. Lucrăm la canalizare, la extinderea reţelei de apă, la introducerea gazului metan, iar la finalul acestor lucrări vom trece şi la asfaltarea străzilor de pământ”.

A urmat Pâncota

Următoarea vizită de lucru a avut loc la Pâncota, acolo unde reţelele de apă şi canalizare ce urmează a fi modernizate şi extinse vor costa 12 milioane de lei. „Principalele obiective ce se vor realiza vor fi extinderea reţelelor de apă potabilă cu 1,5 kilometri, extinderea reţelei de canalizare cu 16 kilometri şi construirea a cinci staţii de pompare a apei uzate menajere”, a anunţat preşedintele CJA. „Am început introducerea reţelei de apă şi canalizare în urmă cu mai mulţi ani, în cadrul programului SAMTID. Locuitorii oraşului au acum confortul şi civilizaţia pe care multe alte aşezări urbane nu ale au nici pe jumătate”, a spus şi Iosif Retter, primarul din Pâncota.

Lucrări şi la Ineu

Ultima vizită a şefilor de la CJA a avut loc la Ineu, acolo unde se lucrează tot la canalizare şi la reţeaua de apă. „Mă bucur că firma care a câştigat licitaţia este în grafic cu lucrările. Mai mult decât atât, sperăm ca modernizarea reţelelor de utilităţi să fie finalizată înainte de termen, respectiv în 2015. Reprezentanţii constructorului au spus că ar putea reuşi acest lucru”, a menţionat preşedintele CJA. Primarul oraşului de pe Criş, Călin Abrudan, a spus că „în sfârşit, putem spune şi noi că intrăm în normalitate, că vom avea utilităţile necesare. După apă şi canalizare, am dori, pe cât posibil, să demarăm şi asfaltarea străzilor, odată cu noul program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii rutiere”. 

Proiect uriaş

Master planul de apă şi canalizare a judeţului Arad, cum a fost denumit în termeni populari, este un mega proiect de aproape 140 de milioane de euro, marea majoritate a fondurilor fiind nerambursabile. Însă această sumă este folosită pentru o primă etapă de dezvoltare, localităţile care vor beneficia de lucrări de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, dar şi construirea de staţii de pompare şi epurare, fiind Arad, Fântânele, Curtici, Macea, Sântana, Şiria, Galşa, Ghioroc, Cuvin, Miniş, Păuliş, Ineu, Pecica, Pâncota, Nădlac şi Lipova. Compania de Apă Arad doreşte ca, pe viitoarele programe europene, să depună proiecte pentru continuarea lucrărilor în judeţul nostru.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor