Inca un ajutor pentru CET

De Adriana Barbu
Inca un ajutor pentru CET
Centrala pe hidrocarburi a cerut Primăriei să-i acorde ajutorul cu titlu de subvenţii în avans pentru a putea plăti, tot în avans, gazul ce va fi consumat.


ARAD. Încă o mână de ajutor pentru CET. Şi tot de la bugetul local. Consilierii sunt chemaţi la o săptămână distanţă de primul ajutor acordat Centralei pe Hidrocarburi să aloce noi bani acestei unităţi. Vineri, aleşii sunt aşteptaţi să aprobe acordarea în avans a ajutorului cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către S.C. CET Hidrocarburi S.A. Arad. Totul, în condiţiile în care, pe 15 octombrie, CET Hidrocarburi solicita acordarea de sprijin financiar tocmai Primăriei.
Ca atare, Municipalitatea arădeană le propune consilierilor să aloce bani centralei, vineri, la o săptămână şi o zi distanţă de primele sume acordate pentru salvarea CET (8,4 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrat de CET Hidrocarburi SA Arad).
Acum se vorbeşte de aprobarea de plăţi în avans a sumei de 2.260.000 lei cu titlu de „Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei” către SC CET Hidrocarburi SA Arad, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorul de energie termică, furnizorului de gaze naturale. În proiectul care va sta pe masa aleşilor vineri se mai arată că „valoarea deconturilor justificative pentru alocarea efectivă a sumelor acordate în avans se va deduce lunar din avansul acordat”.

Pe lege

Totul e posibil pe lege, care permite, potrivit expunerii de motive care însoţeşte proiectul, „acordarea în avans de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale, furnizorilor de energie termică către populaţie, a diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, în baza Ordonanţei Guvernului nr.36/02 august 2006, aprobată prin Legea nr.483/2006 cu modificările şi completările ulterioare”.

Salvarea, în aşteptare

În tot acest timp, salvarea celor două CET aflate într-o situaţie critică (CET Hidrocarburi e datoare vândută la CET Arad, care are pus sechestru pe mai toate bunurile, iar ambele centrale sunt târâte prin tribunale) se lasă aşteptată. Pornirea Grupului II de la CET Arad, cea mai mare investiţie realizată în ultimii 20 de ani aici şi finalizată de curând, nu s-a produs încă. Grupul II este tot în probe şi nimeni nu ne spune cu exactitate când va porni efectiv. Se vorbea nu mai departe de săptămâna trecută (şi vestea a dat-o primul edilul local Gheorghe Falcă) de faptul că acel grup pe gaz va porni în 1 noiembrie. Acum nu se mai avansează nici o dată. Suntem constant informaţi că au început probele şi că, la un moment dat, după ce se va depăşi această fază, se va trece de la CAF-uri la Grupul II. Adică de la cei care asigură acum căldura (CET Hidrocarburi) la CET Arad. Ce ştim este că cei de la E-On Gaz nu mai cer garanţia pentru care ar fi trebui să se întrunească iar consiliul local municipal, semn că măcar de birocraţie am scăpat.

Apocalipsa?

Să sperăm că nu mai e mult până când Grupul II va porni cu adevărat şi că prin această investiţie, dar şi cu ajutorul tuturor acestor sume acordate pe post de sprijin, arădenii nu vor rămâme fără căldură în această iarnă. O iarnă care se anunţă din nou apocaliptică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !