Infrunta iarna cu datorii si in frig

De Monica Ardelean
2Comentarii
Infrunta iarna cu datorii si in frig
Arădenii, asociații și agenți economici nu au achitat către CET Hidrocarburi facturi care depășesc 10 milioane lei.

ARAD. Arădenii plătesc încă datoriile acumulate anii anteriori față de furnizorul de căldură CET Hidrocarburi. Restanțele pentru facturile emise până la data de 31.07.2014 și neîncasate la 30.09.2014 se ridică la 10.208.655 lei din care: datoriile populației sunt de 1.411.377 lei iar cele ale agenților economici sunt de 8.797.278 lei, potrivit informațiilor furnizate de CET Hidrocarburi.

Cu aceste sume de bani datorate furnizorului de căldură și de apă caldă intră arădenii în iarnă. Cu siguranță la capătul sezonului rece datoriile vor mai crește chiar dacă doar la capitolul penalități pentru că mulți dintre ei nu vor mai avea de plătit facturi către CET în condiţiile în care nu vor primi nici iarna aceasta căldură și apă caldă. Reaminim că centrala (CET Hidrocarburi) are la rândul ei datorii față de CET SA (Lignit) de peste 90 milioane lei pentru care a fost dată în judecată.

Debranșați cu forța

Pentru datoriile acumulate, la începutul acestei ierni, 14 asociații de proprietari sunt debranșate de la rețeaua de termoficare (unele de mai mulți ani) iar alte 20 riscă aceeași situație dacă nu vor plăti datoriile sau dacă nu vor solicita măcar reeșalonarea acestora. Toți cei care locuiesc în blocurile respective nu mai primesc nici apă caldă și nici căldură de la singurul furnizor de agent termic din muncipiu. Indiferent dacă este vorba de o factură neachitată pentru căldură sau pentru apă caldă, datoria la oricare din aceste servicii implică sistarea ambelor servicii. În acest moment, arădenii figurează în evidențele companiei de termoficare cu aproape 600.000 lei pentru apă caldă și cu peste 800.000 lei datorie pentru încălzire.

Soluția de compromis

Singura variantă pentru a obține rebranșarea este cererea de eșalonare a datoriilor. După semnarea acestor acorduri se reia furnizarea căldurii și a apei calde. Au recurs la această variantă 71 de asociații iar pentru 60 au fost încheiate deja angajamente de plată iar alte 11 sunt în curs de aprobare. Evident au fost și soluții mai radicale în care toți locatarii au renunțat la căldura orașului și și-au instalat instalații pe gaz în ciuda datoriilor pe care le au la compania de termoficare.

Taguri: , , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor