Interviu JA. Cristian Mitescu actor, scenarist, regizor: „O călătorie cu…Gulliver”

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Gulliver vine la Marionete
Gulliver vine la Marionete
În spectacolul regizat de Cristian Mitescu, la Trupa de Marionete a Teatrului Clasic „I. Slavici”.

Duminică veţi prezenta micilor spectatori o poveste pe care Jonathan Swift a scris-o în urmă cu aproape trei sute de ani: „Călătoriile lui Gulliver”. De ce aţi ales acest text?

CRISTIAN MITESCU. Alegerea nu a fost a mea, ci a conducerii Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Domnul director Bogdan Costea mi-a propus trei titluri, din care am ales… „Gulliver”. Motivul a fost că această poveste se pretează teatrului de marionete. Când spui Gulliver, spui pitici. Şi, după părerea mea, parcă a fost scrisă pentru copii, deşi nu este numai pentru cei mici.

Şi atunci?

CRISTIAN MITESCU: Eu, în scenariul pe care l-am făcut, am adaptat textul lui Swift într-o formă mai uşoară, uşor de descifrat. Dar pot să spun că şi părinţii au ce să vadă. Spectacolul este lucrat pe mai multe planuri: copiii iau doar povestea iar cei mari înţeleg şi altele.

Am înţeles că regizaţi pentru prima dată aici. Cum aţi lucrat cu tupa arădeană de marionete?

CRISTIAN MITESCU: Spun din capul locului că am lucrat foarte bine şi s-au făcut lucruri minunate într-un timp foarte scurt, doar o lună şi ceva. Am regizat în foarte multe teatre din ţară dar nu am reuşit această performanţă.

Ne puteţi spune cu cine aţi colaborat în realizarea acestui spectacol?

CRISTIAN MITESCU: În spectacolul, care se numeşte „Gulliver în ţara Lilliput”, vor juca actorii Carmen Mărginean, Adina Doba, Cristi Bordaş, Sorin Dorobanţu, Oana Iurca, Mircea Moş. Deşi i-am întâlnit pentru prima dată, ne-am înţeles perfect şi sper că, ceea ce am făcut, o să placă spectatorilor arădeni.

Între colaboratori, aş numi-o, în primul rând, pe scenografa Eugenia Tărășescu Jianu, care, în câteva săptămâni, a făcut minuni (decoruri, păpuşi, costume). Dar şi pe Dan Bălan, care a scris muzica acestui spectacol. Ei formează o echipă de creaţie cu care lucrez foarte bine de 4-5 ani.

Dacă ar trebui să faceţi o invitaţie la premieră, ce le-aţi spune spectatorilor?

CRISTIAN MITESCU: Le-aş spune aşa: Este un spectacol care merită văzut, nu numai pentru poveste ci pentru tot ceea ce transmite el. Aşadar, duminică, 29 noiembrie, la ora 11.00, vă aşteptăm pe toţi – copii mai mici sau mai mari, părinţi şi bunici – în sala Trupei de Marionete, de pe str. Episcopiei, la „Gulliver în ţara Lilliput”.

Cristian Mitescu

• Este actor, scenarist, regizor, de mai bine de 20 de ani; • Este realizator şi prezentator de emisiuni TV (ex.: „În curtea bunicilor”, la TVR 2); • A regizat la mai multe teatre din ţară: Constanţa, Ploieşti, Craiova, etc.; • A luat mai multe premii la festivaluri şi concursuri de gen (numai la Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie „ImPuls”, din acest an, a obţinut două premii).

„Într-o perioadă atât de scurtă am făcut un spectacol foarte greu” (Cristian Mitescu)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !