Invazie de speologi la Moneasa

De Diana Dutu
Invazie de speologi la Moneasa
230 de specialişti din România, Slovenia, Polonia și Bulgaria au participat la cea de 43-a ediţie a Congresului Naţional de Speologie.

Staţiunea de la poalele Munţilor Codru Moma a găzduit, în perioada 2-6 septembrie, cel mai mare eveniment anual al Federației Române de Speologie. Cea de a 43-a ediţie a Congresului Național de Speologie a fost organizată de organizată de Asociația Speologică Speowest Arad şi s-a desfășurat în două etape: „Precongresul” şi „Congresul”.

În prima etapă, 50 de participanți, însoțiți de ghizi asigurați din partea organizatorilor, au vizitat principalele obiective speologice și trasee turistice din Moneasa (Peștera cu Apă de la Moară, Peștera de la Băi, Avenele Izoi, Cariera de Marmură etc.), dar și peșteri din zona Platoului Carstic Vașcău (Peștera Câmpenescă și Peștera din Valea Ponoare).

În debutul celei de-a doua etape, s-a marcat aniversarea a 20 de ani de la înființarea Asociației Speologice Speowest Arad, după care au urmat Adunarea Generală a Federației Române de Speologie și mai multe întruniri de lucru pe teme speologice și din domeniile conexe.

Concurs cu premii

Potrivit organizatorilor, la evenimentul de la Moneasa au participat 230 de persoane, provenite de la 40 de organizații și instituții din România și reprezentanți din Slovenia, Polonia și Bulgaria. Programul a cuprins mai multe concursuri și expoziții de fotografie subterană, hărți de peșteră, prezentări de slideshow și video, sesiuni de comunicări, cât și concursuri practice interactive. Concursurile s-au desfășurat pe 14 secțiuni și s-au acordat diplome și premii în valoare de 3500 lei la 28 de concurenți.

Parteneri

Pe lângă Asociația Speologică Speowest Arad, în organizarea evenimentului s-au implicat mai multe organizații și instituții, și anume: Consiliul Județean Arad, Primăria Comunei Moneasa, Centrul Cultural Județean Arad, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, Hotel Moneasa, Clubul de Speologie Alpinism Liliacul Arad, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Centrul Zonal Ecologic Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Asociația Speologică Exploratorii Reșița, Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, Clubul Speologic Lipova și câteva societăți comerciale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !