Judeţul Arad are datorii până în anul 2031

De Alin Gherasim
4Comentarii
Plătesc rate până în 2031
Plătesc rate până în 2031
ARAD. Creditele bancare accesate de CJA se întind pe 16 ani, instituţia urmând să plătească rate până în 2031.

11 împrumuturi, contracte de leasing, linii de credit sau garantări bancare a adunat Consiliul Judeţean Arad (CJA) din 2001 şi până în prezent. De fapt, în anul 2001 a fost contractat un singur credit, restul fiind achiziţionate după anul 2010. Iar aceste obligaţii bancare vor trebui restituite, cu tot cu dobânzi şi comisioane, până în anul… 2031.

Practic, până în deceniul IV al acestui secol vom avea de plătit datorii.

Dar cât de mari sunt acestea? De exemplu, în anul 2016 va fi plătită cea mai mare sumă: peste 26 milioane de lei. Banii reprezintă 32 la sută din veniturile proprii ale CJA pe anul care vine. Apoi, în fiecare an, sumele scad, la fel şi procentajele. În 2017 vom avea de plătit 23,5 milioane de lei, reprezentând 29 la sută din veniturile proprii ale CJA, în 2018 vom plăti 22,4 milioane de lei, adică 27,5 la sută din venituri proprii, iar în 2019 vom plăti 18,7 milioane de lei, reprezentând 23 la sută din totalul veniturilor proprii.

Datele au fost preluate din documentele CJA care au fost puse la transparenţă. Acolo se arată faptul că, gradual, în fiecare an, datoria publică va scădea. Într-un final, în anul 2031, când este estimată a fi plătită ultima rată, se va achita către bănci suma de 457.000 de lei, reprezentând 0,56 la sută din veniturile proprii ce se estimează că le va avea Consiliul Judeţean. Dar trebuie precizat faptul că anul 2031 va fi ultimul în care vom plăti datorii doar dacă, până la momentul respectiv, nu vor fi accesate credite noi. Iar, ţinând cont de trendul din ultimii ani, este aproape sigur că, în momentul în care îşi va permite, CJA va contracta împrumuturi noi pentru a susţine proiectele de modernizare a infrastructurii sau a sistemului sanitar. Pentru că în aceste direcţii s-au dus majoritatea banilor luaţi cu împrumut de la bănci.

Sumele împrumutate

Tot din documentele CJA aflăm şi care este valoarea sumelor împrumutate. Din anul 2001 şi până în prezent, instituţia judeţeană a luat credite, linii de credit, leasing-uri sau garanţii bancare în valoare de peste 47 de milioane de euro şi peste 31 de milioane de lei.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor