Judeţul se împrumută cu 13 milioane de euro

De Alin Gherasim
Un nou împrumut pentru CJA FOTO: A.G.
Un nou împrumut pentru CJA FOTO: A.G.
ARAD. Consiliul Judeţean vrea să acceseze două credite care au o valoare totală de peste 55 de milioane de lei.

Un împrumut care să acopere… împrumuturile şi un împrumut care să acopere lucrările. Total: 55.630.000 de lei. Atât ar vrea să se împrumute Consiliul Judeţean Arad (CJA). Însă pentru asta are nevoie de aprobarea prin vot a aleşilor. Drept urmare, la şedinţa de astăzi, consilierii vor avea pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre, câte unul pentru fiecare credit în parte, proiecte ce vor fi supuse votului. Dar să vedem ce „găuri” vrea CJA să acopere cu cele peste 55 de milioane de lei.

Primul credit, cel de 32.280.000 de lei, va fi folosit pentru finanţarea soldului contractului de leasing încheiat cu Ager Leasing IFN SA în valoare de maxim 4.680.000 lei şi pentru refinanţarea soldului creditului bancar contractat de la CEC Bank SA. Acest ultim credit, de la CEC Bank, a fost luat pentru asigurarea sumelor necesare continuării finanţării obiectivelor de investiţii publice de interes judeţean „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad” şi „Drumul vinului: Păuliş-Ghioroc-Covăsânţ-Şiria”, până la concurenţa maximă a valorii de 27.600.000 lei.

În ceea ce priveşte cele două proiecte de investiţii mai sus meţionate, în teorie, banii se vor întoarce de la Uniunea Europeană, ambele fiind proiecte câştigate pe fonduri nerambursabile.

Doar că, în primă fază, lucrările trebuie executate şi de abia ulterior vor fi decontate de Uniunea Europeană. Aşa că CJA caută o instituţie bancară care să ofere o dobândă mai avantajoasă decât cea plătită în prezent pentru creditul iniţial contractat pentru susţinerea acestor lucrări.

Al doilea credit, cel în valoare de 23.350.000 de lei, va fi folosit pentru finanţarea altor trei proiecte câştigate pe fonduri neramburasabile, dar care au nevoie de bani pentru a putea fi, în primă fază, realizate. Este vorba despre realizarea sistemului informatic pentru gestionarea Registrului Agricol Electronic în judeţul Arad, pentru care este necesară suma de două milioane de lei, modernizarea ambulatoriului integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi dotarea acestuia cu aparatură de specialitate, proiect pentru care suma ajunge la opt milioane de lei şi, în sfârşit, reabilitarea drumului dintre Arad şi Felnac, pentru care este nevoie de 13.350.000 de lei. În teorie, odată cu finalizarea acestor proiecte şi cu decontarea lor de către Uniunea Europeană (pentru primele două proiecte) şi Guvernul României (pentru modernizarea drumului Arad-Felnac), împrumuturile ar putea fi returnate.

Însă nu aceasta este şi ideea celor de la CJA. Pentru că ambele credite sunt gândite să fie returnate în 10, maxim 15 ani. Din ce cauză? „Rambursarea capitalului împrumutat într-o perioadă de 10-15 ani va consacra echitatea între generaţii, respectiv principiul conform căruia <cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el>”, după cum se arată în documentele Consiliului Judeţean.

Au mai aprobat unul

Intenţia contractării de credite pare una care apare tot mai des în gândurile celor din CJA. Pentru că, în urmă cu numai o săptămână şi jumătate, consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, contractarea unui alt credit, în valoare de 3,2 milioane de lei. Pentru ce au fost necesari aceşti bani? Pentru cofinanţarea unor lucrări de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi pentru cofinanţarea… ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Judeţean Arad şi dotarea acestuia cu aparatură.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !