Mamografii gratuite pentru arădencele de 45-65 de ani

De Diana Dutu
Mamografii gratuite pentru arădencele de 45-65 de ani
Pe baza unor programări telefonice, investigaţiile se fac la Centrul de Screening Mamar al UVVG, pe strada Cocorilor.

0730-110201. Acesta e numărul de telefon care ar putea salva vieţi. Acesta e numărul ce trebuie apelat de către femeile din judeţul nostru pentru a se programa la o mamografie gratuită. Vorbim de arădencele cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani, cărora li se oferă şansa de a afla dacă au sau nu au probleme la sân. Investigaţiile se realizează la Centrul de Screening Mamar al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, situat pe strada Cocorilor, la numărul 57. Centrul a fost creat printr-un proiect european de 1,7 milioane de euro, derulat în parteneriat cu instituţii medicale din Ungaria. Funcţionarea Centrului este susţinută de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (care asigură personalul medical) şi Consiliul Judeţean Arad (care asigură finanţarea).

Programările telefonice se fac de luni până vineri, între orele 8.00-17.00. Screeningul mamar se face pe baza unui bilet de trimitere simplu, de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Mamografiile se pot efectua, deocamdată, doar în două zile ale săptămânii: luni, între orele 13.30-19.30, şi joi, de la 7.30 până la 13.30. Rezultatul se eliberează în 24 de ore. Scopul investigaţiilor medicale îl constituie prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân. În cazul identificării unor posibile probleme, pacientele sunt direcţionate spre Secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean, pentru investigaţii suplimentare.

Potrivit estimărilor, anual, între 2.000 şi 3.000 de arădence ar urma să beneficieze de serviciile oferite în cadrul Centrului de Screening Mamar de pe strada Cocorilor. „Prin programul acesta vom salva vieți! Vă rog să vă anunțați cunoștințele, familia că au acum la îndemână această oportunitate” – a punctat preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, în cadrul conferinţei de presă de marţi, prilejuite de inaungurarea Centrului. „Este o zi importantă pentru viața arădenilor, când deschidem acest Centru de Screening Mamar care, aș putea spune, este o premieră pentru vestul României prin prisma faptului că instituțiile colaborează pe plan local pentru sprijinirea pacientului” – a subliniat preşedintele UVVG, Aurel Ardelean.

„Mă bucur că acest proiect a devenit realitate! Le mulțumim partenerilor noștri, Consiliul Județean Arad și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» din Arad care au făcut eforturi pentru ca arădencele să beneficieze, în mod gratuit, de mamografii” – a spus Carmen Lucuţa, managerul Spitalului Judeţean.

Statistici

Judeţul Arad se află între primele cinci din ţară după numărul de cazuri de cancer la sân. Anual, la Cabinetul Oncologic din cadrul Spitalului se înregistrează între 120 şi 150 de cazuri noi, dar în judeţul Arad sunt luate în evidenţă medicală, în total, peste 1.500 de persoane cu cancer la sân. Se apreciază, însă, că numărul real al femeilor suferinde de această boală este cu 30% mai mare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !