Marin Lupaş, evacuat din CLM

De Diana Dutu
11Comentarii
Marin Lupaş, evacuat din CLM
Alesul PSD a fost somat să părăsească sala de şedinţe, primarul Gheorghe Falcă ameninţându-l cu intervenţia gardianului.

A fost circ fără bani, miercuri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal. Nu e o surpriză – ar spune cei care participă constant la şedinţele CLM Arad. De data aceasta, însă, lucrurile au mers un pic cam departe.

„Ciorbă administrativă”

Deşi a început într-o atmosferă pozitivă – cu un buchet de flori oferit de primarul Gheorghe Falcă consilierei Mariana Cismaşiu, cu ocazia zilei de naştere –, şedinţa a degenerat în scurt timp. Înainte de a se da citire ordinii de zi, Gheorghe Falcă i-a atras atenţia lui Marin Lupaş că se află în eroare în ceea ce priveşte problema impozitelor şi a criticat declaraţiile publice ale pesedistului pe acest subiect. N-a trecut mult timp până a intervenit şi Marin Lupaş. Alesul a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a primului proiect, cel privind aprobarea angajamentului de susţinere financiară în perioada 2016-2026 a candidaturii Municipiului Arad la acţiunea Uniunii Europene „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021, în România (proiect pe care l-a catalogat drept „o ciorbă administrativă în care s-au pus de toate”). Preşedintele de şedinţă Ovidiu Moşneag i-a explicat că proiectul poate fi doar amânat, nu retras (retragerea fiindu-i permisă doar persoanei care a avut iniţiativa; în acest caz Gheorghe Falcă).

Contre

Primarul nu a ezitat să răspundă, atrâgându-le atenţia tuturor consilierilor că, dacă votează pentru amânarea proiectului, votează de fapt pentru neparticiparea Aradului la competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (deoarece dosarul candidaturii trebuie depus la Bucureşti până cel târziu vineri la ora prânzului). A fost o bună ocazie pentru Gheorghe Falcă de a rememora momente dintr-o şedinţă CLM de acum câţiva ani, „când Rodica Borza, în aceeaşi sală, vota împotriva proiectului modernizării oraşului din Vlaicu până în Aradul Nou”. A intervenit pe subiect şi Ionel Ciupe care a apreciat că „proiectul a fost scos pe ultima sută de metri” şi că „trebuia discutat cu cel puţin trei săptămâni înainte despre acest proiect”.
În cele din urmă, s-a trecut la vot. Mai întâi s-a votat amânarea solicitată de Marin Lupaş: 15 „împotrivă” şi 3 „pentru” (Marin Lupaş, Ionel Ciupe şi Gheorghe Săplăcan). Proiectul a trecut cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri (Lupaş şi Săplăcan). Dar circul se afla de-abia la început…

Indisciplină şi nesimţire

Ione Ciupe a încercat din nou să intervină, iar Marin Lupaş a sărit în apărarea colegului său. Evident, Gheorghe Falcă a reacţionat: „Indisciplina am înţeles-o, dar nesimţirea chiar n-o înţeleg!” – a replicat dur primarul. Care a mai precizat: „Conform regulamentului, am dreptul să vorbesc şi să nu fiu întrerupt. Conform regulamentului, am dreptul să cer evacuarea oricărui consilier.” Atmosfera s-a încins şi mai tare, aşa că Gheorghe Falcă a cerut suspendarea şedinţei pentru ca cei doi consilieri să citească regulamentul. Iritat peste măsură, primarul chiar a decis asupra lui Marin Lupaş: „solicit evacuarea, conform regulamentului, a domnului consilier. Cereţi să vină gardianul să-l evacueze pe domnul consilier!”. N-a mai fost nevoie să intervină gardianul că Marin Lupaş s-a ridicat şi a părăsit sala.
S-a vorbit apoi paşnic, chiar elogios, despre momentul adoptării proiectului privind susţinerea financiară a candidaturii Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar ziua de miercuri, 7 octombrie 2015, cea în care a fost aprobat acest proiect a fost apreciată ca „o zi de sărbătoare pentru Arad”.

Unanimitate

Adoptarea celorlalte trei proiecte aflate pe ordinea de zi a fost doar o formalitate. Au fost votate în unanimitate: rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015, suplimentarea şi modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad şi desemnarea reprezentanţilor CLM Arad în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad (ultimul proiect, aprobat prin vot secret, potrivit procedurii).11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor