Mii de copaci rupți în Pădurea Ceala

De Eugen Rogojan
7Comentarii
Mii de copaci rupți în Pădurea Ceala
S-a început tăierea și scoaterea din pădure a copacilor rupți în timpul furtunii de pe data de 23 iunie 2017.

De curând ne-a fost sesizat faptul că în Pădurea Ceala se taie copaci și se transportă cu mașini de mare tonaj. Ca urmare a sesizării făcute de unul dintre cititorii noștri, am cerut un punct de vedere Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului, pe raza căruia se află zona despre care ni s-a vorbit.

Calamități naturale

Aceștia au transmis că „din păcate, este vorba despre exploatări forestiere desfășurate ca urmare a unor calamități naturale. Ele se realizează pe baza unor autorizații de exploatare avizate și de către administrația Parcului”.

Furtuna din iunie

Mai exact, este vorba despre doborâturilor de vânt din data de 23 iunie 2017 care, conform conducerii Parcului, „a afectat peste 10.000 de arbori prin dezrădăcinare sau rupturi ale trunchiului ori coroanei, volumul în metri cubi fiind evaluat la circa 16.000 mc.” Aceștia au adăugat că „este un volum imens care trebuie exploatat, acesta fiind, în mod normal, volumul ce ar fi trebuit exploatat pe parcursul a trei decenii, nu a trei luni”.

Volumul pe 30 de ani

„Subliniez faptul că un volum atât de mare de arbori trebuia tăiat, în mod normal, de pe o suprafață de 400 de hectare (cât este cea de pădure afectată de doborâturi) pe parcursul a peste 30 de ani, nu pe parcursul a trei luni” – a declarat Ovidiu Pîrv, şeful pazei Parcului Natural Lunca Mureşului

Impact vizual

Impactul vizual asupra peisajului, ca urmare a tăierii arborilor, va fi unul enorm, în special din cauza faptului că suprafața afectată este compactă, lucru ce se poate observa și din imaginile ce însoțesc articolul. Reprezentanții Parcului au declarat că „în zona prezentată în imagini, pe 40 de hectare, vor trebui să fie tăiați circa o mie de arbori, ceea ce înseamnă peste 1.200 de metri cubi”.

E importantă reîmpădurirea

„Ce este important în momentul de față, este ca tăierile de arbori din zonele afectate să fie stopate după scoaterea arborilor doborâți și rupți de vânt, pentru o perioadă mare, până la 40 de ani. Adică, patru decenii de acum înainte, în zonele respective să nu se mai taie niciun copac. Golurile mari din pădure trebuie să fie împădurite artificial, iar în spațiile mai mici afectate, trebuie să executăm lucrări prin care pădurea să fie ajutată să se regenereze natural” – a conchis Ovidiu Pîrv, şeful pazei Parcului Natural Lunca Mureşului.

21170740_1476209252468407_1622152566_o7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor