Milioane de euro in licitatii

De Alin Gherasim
3Comentarii
Lucrările la drumuri au înghiţit cei mai mulţi bani FOTO: A.G.
Lucrările la drumuri au înghiţit cei mai mulţi bani FOTO: A.G.
Peste 30 de milioane de euro au cheltuit pe achiziţii primăriile din Arad, dar şi Consiliul Judeţean, pe parcursul anului 2014.

ARAD. O analiză întocmită de un ziar central arată că judeţul nostru, aici fiind incluse toate primăriile şi Consiliul Judeţean Arad (CJA), a cheltuit 33,3 milioane de euro în cadrul achiziţiilor publice în 2014. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 20,4 milioane de euro, au mers către lucrări referitoare la întreţinerea, repararea sau modernizarea drumurilor şi refacerea clădirilor. Pe locul doi se situează proiectul de management al deşeurilor la nivelul judeţului nostru, spre care au mers peste şase milioane de euro.

Statisticile la nivel naţional arată faptul că judeţul nostru se află undeva la mijlocul clasamentului din punct de vedere al cheltuielilor. Cu cele 33,3 milioane de euro cheltuiţi, Aradul se situează pe locul 21 în ţară în ceea ce priveşte banii consumaţi. Datele indică faptul că, la nivelul judeţului nostru, au fost semnate 81 de contracte, 49 de firme câştigând cererile de oferte şi licitaţiile organizate de autorităţile judeţene. Din totalul de 81 de contracte, 44 au fost atribuite prin negociere directă fără anunţ de participare, 19 prin cerere de ofertă, numai pentru 18 fiind organizate licitaţii. Din totalul de licitaţii, şase au fost încheiate în condiţiile în care câştigătorul a fost singurul ofertant sau a avut singura ofertă admisibilă.

Pe final de an

Multe contracte, adică 25, au fost încheiate pe final de an, în ultimele trei luni. Trendul prin care autorităţile au cheltuit banii în ultimul trimestru a fost menţinut şi de către Consiliul Judeţean Arad. Din cele 16 milioane de euro cheltuiţi pe parcursul lui 2014, aproape 11,5 milioane au fost consumaţi în trimestrul al patrulea. În rest, în celelalte trimestre, s-a cheltuit mai puţin de 2 milioane de euro la fiecare trei luni.

Cele mai mari contracte

Statisticile prezintă şi un top la nivelul judeţului Arad referitor la cele mai mari contracte încheiate de autorităţile locale. În topul CJA conduce contractul de finalizare a staţiilor de transfer, de compostare şi de sortare în cadrul master planului de deşeuri. Kasdum-GF SRL, lider de asociere, a semnat contractul pentru 4,6 milioane de euro. Locul doi este ocupat de achiziţiile de aparatură medicală. CJA a cumpărat aparate în valoare de peste 2 milioane de euro, bani ce vor fi achitaţi în cadrul unui contract de leasing încheiat cu Ager Leasing IFN SA. Kasdum-GF SRL a mai câştigat un contract care se referă tot la master planul de deşeuri: închiderea depozitelor neconforme, contract în valoare de 1,5 milioane de euro. Firma Simultan SRL, cea care se ocupă de furnizarea şi distribuirea laptelui în şcoli, se află şi ea în top, cu un contract de 1,2 milioane de euro. Lista este încheiată de două firme cunoscute deja pentru contractele care le tot semnează cu CJA: Axela Construcţii SRL şi Inteco SRL, care se ocupă cu întreţinerea drumurilor asfaltate în patru dintre cele cinci sectoare ale judeţului. Aceste firme încasează împreună peste 1 milion de euro.

Şi contractele Primăriei Arad sunt de băgat în seamă. Firma Sylc Con Trans SRL, una „prietenoasă” autorităţilor din judeţ, va încasa, în cadrul a două contracte, peste 4,5 milioane de euro de la Primărie. Unul dintre contracte se referă la amenajarea pistei de biciclete, iar cel de al doilea la întreţinerea drumurilor din municipiu. Şi Kasdum-GF SRL s-a lipit de un contract la Primărie, urmând să primească peste 3,3 milioane de euro pentru reabilitarea învelitoarei, a faţadei principale şi a sălii de spectacole din cadrul Filarmonicii. Axela Construcţii SRL şi Petrocom SM SRL au prins şi ele contracte cu Primăria, încasând fiecare câte 1,1 milioane de euro pentru întreţinere şi reparaţii ale drumurilor.

Cât se câştigă?

Un top al firmelor care încasează sume foarte frumoase de la autorităţile din Arad indică faptul că cei de la Kasdum-GF SRL conduc detaşat în judeţul nostru, având semnate contrate care totalizează aproape 10 milioane de euro. Pe locul doi se află firma cu care Primăriei şi CJA are multe înţelegeri, Sylc Con Trans SRL, care a semnat contracte în valoare de aproape 6 milioane de euro. Top 3 este încheiat de Axela Construcţii SRL, valoarea contractelor semnate de ei în judeţ fiind de peste 2,5 milioane de euro.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor