O „nemtoaica” cu daruire

De Manuela Codrean
O „nemtoaica” cu daruire
Peste 400 de copii frecventează cursurile de germană la Palatul Copiilor Arad.

ARAD. Aproximativ 400 de copii cu vârste între 4 și 18 ani frecventează, în acest an școlar, cursurile Cercului de Cultură și civilizație germană din cadrul Palatul Copiilor Arad. În ultimul timp limba germană a devenit una dintre cele mai răspândite din Uniunea Europeană și aproape la fel de populară ca engleza. Părinții au simțit pulsul pieței educaționale și au luat cu asalt cursul de germană de la Palat.

Frau Diana

În anul 2009 Diana Morar a fost angajată ca profesor la Cercul de Cultură și civilizație germană la Palatul Copiilor Arad. De atunci „Frau Diana” predă cu drag copiilor dornici să studieze această limbă străină. „Activitatea de predare constituie pentru mine o adevarată pasiune și pun suflet în ceea ce fac. M-am atașat de la început foarte mult de copii, fiindu-mi ușor să comunic cu ei, să îi fac să înțeleagă că limba germană se poate învăța prin joc și comunicare”, ne-a spus prof. Morar Diana.

Ore personalizate

Pentru a face ora de germană cât mai atractivă, profesoara și-a achiziționat jocuri educative interesante. „Mi-am pregătit materiale didactice – a mai spus Frau – pe care le-am personalizat, de la fișe colorate pe diverse teme, la poezii sau cântece legate de subiectul tematic abordat. Aici mă refer la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, pentru care comunicarea orală trebuie să fie clară, sinceră, relaxantă, empatică”.

Chipul fericit

Profesoara de germană încurajează folosirea gesturilor, a mimicii și în general a mișcărilor, pentru reținerea cu ușurință a cuvintelor. „Atunci când le predau copiilor mai mici o lecție, de exemplu ,,Cum mă simt azi?“, le arăt imagini cu chipuri care exprimă diferite stări. La prezentarea fiecărei imagini, folosesc mimica feței pentru a reda starea indicată de fața fericită sau tristă. În acest fel elevii imită ceea ce văd și iși fixează termenul în limba germană mult mai ușor. Altădată o jucărie de pluș sau o minge devine un mijloc de comunicare. Atunci când eu adresez o întrebare, țin mingea în mână și o arunc unui elev de la care aștept răspunsul. Acesta este stimulat să răspundă și-mi aruncă mingea înapoi doar dacă a dat răspunsul corect”, a precizat Diana Morar. Pentru elevii mai mari materialul didactic este diferit, variind de la manuale, fișe de lucru, cărți cu povești sau jocuri interactive care să stimuleze vorbirea limbii germane.

De dragul ei

„Foarte liniștită, blandă, știe să glumească, dispusă să iți explice de mai multe ori dacă nu întelegi ceva, așa e profesoara de germană”, spune Diana Truță, una din elevele de liceu, care de doi ani urmează cursurile de germană de la Palat. Directorul Palatului Copiilor Arad, prof. Ioana Lung, consideră că Diana Morar este un cadru didactic competent care își face meseria cu multă dragoste și dăruire, iar părinții și bunicii o apreciază pentru răbdare și conștinciozitate. „Am doi nepoți care merg la germană, Alexandra și Robert. Le place mult Frau Diana și știu că și ea îi iubește. Este drăguță cu elevii, blandă, constiincioasă, răbdătoare, iertătoare când greșesc. Învață de dragul ei.”, a spus Adela Moldovan.

Dincolo de cuvinte

Profesia aleasă o face să se simtă împlinită sufletește și profesional: „Sunt foarte mândră de elevii mei pentru că în fața lor îmi pot demonstra în fiecare zi că meseria de profesor este cea mai potrivită mie, că merită toată dedicația și implicarea mea, iar legătura profesor – elev se bazează pe mult mai mult decât simple cuvinte“, a conchis prof. Diana Morar.

Profesie

Diana Morar a absolvit Liceul teoretic Adam Müller Guttenbrunn din Arad (clsele I – XII), apoi Facultatea de Litere din Timișoara la Universitatea de Vest, Specializarea Germană-Engleză (2005-2008), urmată de Masteratul în Germanistică (2008-2010).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !