Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, cu operativitatea la jumatate

De Ioana Costas
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad Foto: JA
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad Foto: JA
A avut o operativitate de 50,61 la sută în 2014. Cel puțin așa indică bilanțul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

ARAD. Activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a fost prezentată în urmă cu o săptămâna la Curtea de Apel Timișoara, când și celelalte parchete aflate în subordinea instanței timișorene și-au prezentat concluziile în ceea ce privește activitatea pe anul 2014. În anul ce a trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a făcut mai puțin din toate: mai puține rechizitorii, mai puțini inculpați trimiși în judecată și a avut o operativitate de doar 50, 61 la sută. Acest lucru poate fi pus și pe seama numărului foarte mare de dosare pe cap de procuror: peste 1.140. Un volum de muncă imens. Un lucru e cert: în 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a soluționat 10.702 cauze.

Cifre, în scădere

Revenind la bilanțul instituției pe 2014, aflăm că la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au fost întocmite 44 de rechizitorii în 2014, față de 63 în anul 2013, adică s-a înregistrat o scădere de 30,16 la sută. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au trimis în judecată, anul trecut, 791 inculpați, față de 1.067 în 2013.

În ceea ce privește suspecții/inculpații care nu au fost trimiși în judecată ca urmare a renunțării la urmărirea penală, numărul acestora a crescut, potrivit bilanțului, cu peste 92 la sută: de la 28 în 2013 la 54 în 2014. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus netrimiterea în judecată, ca urmare a renunțării la urmărirea penală, în 871 de cauze față de 2.637 de cauze în 2013.

În cauzele privind infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au pronunțat soluții de netrimitere în judecată, respectiv renunțare la urmărire penală și clasare, pentru 151 de suspecți (ca urmare a renunțării la urmărirea penală) și 62 (ca urmare a clasării).

Operativitate la jumătate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, împreună cu cele 5 unități locale (Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț și Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș), a avut de soluționat 45.641 de lucrări, cu un efectiv de 40 de procurori, cu o încărcătură medie pe procuror de 1.141,02 de lucrări. Astfel, în soluționarea cauzelor penale a fost înregistrată o operativitate, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, de 50,61 la sută.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad gradul de ocupare a posturilor de procurori este de 90,90 la sută, 40 din cele 44 de posturi de procurori fiind ocupate.

În ceea ce privește numărul inculpaților achitați în 2014, acesta a ajuns la 22 (din care 9 au fost achitați ca urmare a dezincriminării faptei), față de 4 în anul 2013.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !