„Păştenii”, sărbătoare de tradiţie la Şimand

De Alin Gherasim
Au sărbătorit „Păştenii” la Şimand FOTO: JA
Au sărbătorit „Păştenii” la Şimand FOTO: JA
Anual, în Joia Mare, Biserica Română Unită Greco-Catolică din Şimand sărbătoreşte „Păştenii”.

ARAD. Ritualurile religioase se împletesc cu tradiţiile comunităţii la Şimand, dând naştere unor obiceiuri recunoscute pentru unicitatea lor. Obiceiul „Păştenii”, iniţiat în Şimand de către preotul Roman Dubeştean, dă unitate pregătirilor din preajma Sărbătorii Învierii. „Păştenii” este un ritual care are loc în Joia Mare. Însă pregătirea evenimentului începe cu mult înainte de Săptămâna Mare. „La Şimand se stabileşte o familie, de regulă mai înstărită, care va juca în Săptămâna Mare rolul de gazdă. Anul acesta a fost desemnat Ştefan Bradea, care aduce din gospodăria proprie pâinea, vinul şi vasele noi în care se vor pregăti paştile”, ne-a spus preotul Roman Dubeştean. Aceste vase sunt inscripţionate cu anul folosirii, Sfânta Cruce şi cu urarea „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Totodată, este cumpărată şi lumânarea care este aprinsă în Noaptea de Înviere. „Gazda mai cumpără şi lumânările şi tămâia care se folosesc pe toată perioada Sfintelor Paşti şi florile cu care se împodobeşte Biserica în prejma acestei mari Sărbători”, a mai explicat Dubeştean.

Joia Mare

În Joia Mare, zi de mare sărbătoare,credincioşii se adună de dimineaţă la Biserică, iar, în frunte cu preotul, pleacă la casa păşteanului gazdă. Aici se face sfeştanie, se împart lumânările frumos împodobite cu verdeaţă, iar, după slujbă, pâinea se pune în coşuri noi, iar vinul într-un butoi nou pentru a fi dus la Biserică. Este momentul în care paştile sunt duse la lăcaşul de cult de către alaiul care are prapori în frunte, este condus de preot, alături de acesta fiind oficialităţi şi credincioşi îmbrăcaţi în costume populare. Odată ajunşi la Biserică, preotul oficiază slujba.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !