Patru interventii pe bugetul Aradului

De Monica Ardelean
1Comentariu
Patru interventii pe bugetul Aradului
Aradul are un excedent bugetar de 32 de milioane de euro din anul bugetar trecut. Cel mai mare de după 1989.

ARAD. O dezbatere de două ore, cu tot cu prezentare, pe bugetul Aradului pentru anul 2015. Doar patru intervenții prin care au fost făcute propuneri sau au fost solicitate lămuriri pe subiect, puțini arădeni, excluzându-i pe consilierii locali, directorii de instituții din subordinea Primăriei, care au venit la Sala Ferdinand. Toți cei prezenți au aflat că anul acesta ne vom baza mai mult pe banii proprii, adică pe cei veniți din dezvoltarea economică, mai puțini din fonduri europene și din bugetul de stat. Cei mai mulți se vor duce spre învățământ, infrastructură și demararea altor proiecte locale. S-au cerut explicații pentru excedentul bugetar prea mare, pentru prețul tot prea mare al căldurii, pentru reabilitarea termică a blocurilor, pentru proiectul care vizează Cetatea, despre parcarea de pe terenul de sport de la „Moise Nicoară” și despre paza de pe Tarafului.
Cele mai multe întrebări au venit din partea reprezentantului Mișcării Arădene, Adela Cristea dar și din partea reprezentanților ULAL Arad care au insistat pe reducerea prețului la căldură și pe continuarea proiectului de reabilitare termică a blocurilor. Și tot despre reabilitare a vorbit și consilierul local, Gheorghe Săplăcan.

Fără politețuri

Fără a avea un adevărat schimb de replici cu Adela Cristea, edilul local nu s-a abținut să nu facă o referire mai puțin politicoasă la adresa reprezentantei Mișcării Arădene. „Nu aveți capacitatea de a înțelege” a replicat Falcă după ce Adela Cristea a remarcat că nu i s-a răspuns la întrebările puse în dezbatere. Întrebări care făceau referire la execedentul bugetar, mult prea mare și care ar putea denota o carență managerială, dar și la proiecte precum parcarea de pe terenul de sport de la „Moise Nicoară” sau Cetatea Aradului.

Ce am aflat

Că avem un buget care nu va fi foarte mare, că ne vom baza mai mult pe banii din economia locală decât pe cei din alte surse, că încă nu suntem prea îndatorați ca oraș, că încă mai putem face împrumuturi. Cu atât mai mult cu cât tocmai acest excedent bugetar va asigura, în viziunea edilului, credite mai ieftine. „Excedentul nu înseamnă că este vorba de bani care nu sunt bine definiți. Sunt proiecte în anul doi și trei de maturitate și întotdeauna trebuie să pui banii deoparte ca să fi sigur că se finalizează acel proiect. În momentul în care apelezi la un credit, și ai excedent bugetar, atunci creditul acela va fi mai ieftin. De fapt se schimba teoria monetară în lume. Nu o să se mai lucreze pe deficite iar împrumuturile nu trebuie folosite pentru a fi acoperite niște deficite ci pentru dezvoltare”, a explicat Falcă.
Unde vor fi folosiți banii, care proiecte vor prinde cu adevărat viață și care vor rămâne doar pe hârtie pentru a fi trecute și în bugetul de pe anul următor, vom vedea pe parcursul acestui an.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor