„Pe potecile verii”, la „Moise Nicoară”

De Vasile Filip
1Comentariu
„Pe potecile verii”, la „Moise Nicoară”
A IX-a ediție a expoziţiei de fotografie de la Colegiul Naţional “„Moise Nicoară”.

„Pe potecile verii” este titlul expoziţiei din perioada octombrie – noiembrie 2015 de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”. Este la a IX-a ediție – după cum ne spunea organizatorul acesteia, prof. Diana Elena Sabău – şi „sunt invitați pentru vizionare toți iubitorii de artă fotografică”.

Participanţi

Participanții la această expoziție, de data aceasta sunt elevi de la mai multe licee din orașul nostru, și anume de la C.N. „Moise Nicoară” : Roan Arsenov cls. 12A, Ban Miriam cls. 12D, Vlad Bereteu cls. 9A, Francisc Bogdanov cls. 10F, Alexandra Bondoc cls. 11E, Răzvan Bronda cls. 12E, Şerban Buzgău cls. 12A, Diana Ciuban cls. 10F, Denisa Coraș cls. 10A, Denisa Gal cls. 10D, Patricia Gal cls. 8C, Ioana Groza cls. 9A, Denis Ilisie cls. 12E, Andreea Morgociu cls. 11C, Vlad Nicoraş cls. 10C, Gloria Olar cls. 12E, Ioana Pîrv cls. 7C, Alina Popa cls. 10A, Andra Popa cls. 11D, Răzvan Pop-Moldovan cls. 11C, Anastasia Stoica cls. 12A, Maria Stoica cls. 11F, Adelin Suciu cls. 10F, Maria Țica cls. 10D, Petra Torge cls. 9A, Alexandra Tudorescu cls. 9A, Vlad Vălean cls. 10C, Andreea Vasile cls. 12A, Carla Zimermann cls. 11C, iar de la C.N. “Vasile Goldiș” : Adeline Barbatei cls. 11E .
O noutate la această ediție este faptul că alături de elevi au dorit să participe și studenți, și anume Ioana Puraveț.

Invitat special

Împreună cu ei, ca invitat, a expus fotografii Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Părintele, care este pictor iconar al mănăstirii, specialist şi în arta fotografică, are, până în prezent, numeroase participări în ţară la expoziţii importante de gen. Prin stilul său aparte, original, nonconformist şi de o înaltă calitate artistică, Părintele a stimulat şi stimulează în continuare copiii iubitori de artă fotografică, să înveţe mai mult, să devină mai buni, mereu căutând să se depăşească pe sine şi în această sferă de dezvoltare personală.

Tehnici şi teme

Ediţia curentă a expoziţiei aduce multă culoare, luminozitate pe holurile şcolii, multă bucurie, remarcându-se atât fotografiile de calitate ridicată ale elevilor care deja au mai participat şi la alte ediţii anterioare, dar şi curajul şi prospeţimea noilor concurenţi care au expus fotografii, atât elevi de gimnaziu, cât şi elevi de liceu. Sunt abordate atât tehnici cât şi stiluri variate de fotografie (peisaj, portret, macro, conceptuale, etc).

Elevi voluntari

Elevii voluntari (unii dintre ei făcând parte şi din grupul fotografilor) care au participat la implementarea proiectului sunt: Dorina Butariu, Rebeca Farcaş, Mihnea Mîrza din cls. 11D, Denisa Coraş, Alina Popa din cls. 10A, Bogdan Baciu, Diana Gornic, Cristina Gornic, Maria Pescaru, Mădălina Păcurar, Robert Marişca, Bianca Bordenci, Vlad Nicoraş, Alexandru Incicău, Paul Viski, Raul Mogoş din cls. 10C, Maria Ţica, Vivien Andreica, Denisa Gal din cls. 10D, Adrian Bătrîn, Diana Bica, Miruna Hatcu, Miruna Ilieş, Alexandra Miloş, Anda Marinescu, Beatrix Horvath, Astrid Schriffert din cls. 11C,

Câteva impresii

• Andra Borţoi, cls. 11D: „În cadrul expoziției actuale de fotografie, denumită «Pe potecile verii», sugestivitatea indusă de titlu se manifestă pregnant în multitudinea de poze expuse pe coridoarele liceului. Privitul, analizatul și contemplarea asupra fotografiilor reporezintă în sine o plimbare „pe potecile verii”, deținătoare de o serie de popasuri substanțiale redate în imagini și pavate cu memorii și amintiri extrase din acestea. Popasurile plasate riguros de-alungul acestei poteci înglobează cele mai semnificative, ideale și reprezentative elemente care compun imaginea de vară: peisaje montane cu soarele strălucind strașnic, emanând o căldură ineluctabilă și portretizând prospețimea verii; marea, specifică descrierilor comune ale verii, în toată splendoarea sa și afișând posesiile sale faunistice și vegetale, unde razele solare se propagă grandios pe suprafața apei; diverse orașe ale lumii, unde ne refugiem în acest anotimp pentru a experimenta culturi cu discrepanțe culturale și sociale primordiale față de ale noastre; flori, fructe și mâncăruri specifice care conțin și ilustrează nuanțele și culorile caracteristice și distinctive ale verii și, nu în ultimul rând, portretele umane care transmit cea mai pură, veritabilă și intactă libertate care ne domină in decursul acestui anotimp. După străbaterea acestei plimbări și finalizarea potecii, realizăm că o vară este efemeră, dar ceea ce o compune și o clădește este etern”.
• Denis Ilisie, cls. 12E: „Pentru mine a fost prima ocazie în care am participat la această expoziție și vreau să spun că mi-am făcut o impresie foarte bună despre aceasta. O consider ca pe o șansă pe care o primesc elevii pentru a-și expune fotografiile pe care le-au realizat în timpul lor liber și nu numai, poze foarte reuşite. Pentru mine, cel puțin, a fost un sentiment de bucurie faptul că am avut poze care au fost selectate pentru această expoziţie. Acum regret că nu am participat și la celelalte ediții, nu vreau să mai ratez nici o ocazie cât voi mai fi în școală, și chiar vreau să încurajez și pe alții, pentru că este o activitate extra-curiculară foarte folositoare, te poate ajuta în foarte multe planuri”.
Maria Ţica, cls.10 D: „Prima expoziţie din noul an şcolar a fost una de excepţie, incomparabilă, care a readus bucuria vacanţei de vară în inimile noastre. Întreg holul central al şcolii a fost încărcat cu multă căldură, dar şi pasiune şi dăruire din partea elevilor fotografi. Toate fotografiile au fost unice, având subiecte şi detalii impresionante şi fiind pline de culori şi de viaţă. Aştept cu nerăbdare să particip la următoarea expoziţie organizată de şcoala noastră!”
• Alexandra Mândra, cls. 10F: „Cine nu se gândeşte cu nostalgie la însoritele zile de vară acum, când s-au scurs deja două luni de toamnă răcoroasă? Cui nu i-ar plăcea să îşi mai amintească crâmpeie din minunatele experienţe ale vacanţei?! Ei bine, cu bucurie în suflet şi în cuget, elevii Colegiului Naţional Moise Nicoară au avut curajul de a-şi expune propriile gânduri, sentimente şi trăiri ce rezonează cel mai puternic cu vacanţa de vară, moment al deconectării, al (re)descoperirii unor locuri noi, printre care, poate, şi propria persoană. Putem spune aceasta datorită faptului că cei care au participat cu fotografii în cadrul expoziţiei foto intitulate ,,Pe potecile verii”, nu ne-au prezentat simple imagini ale potecilor pe care le-au explorat, ci au pătruns în potecile sufletelor lor luminoase, împărtăşindu-ne, prin arta fotografiei, cele mai profunde sentimente care definesc, pentru ei, vara. Mă bucur foarte mult că în zilele noastre se mai găsesc oameni care ştiu să eternizeze chipurile, experienţele şi toate darurile naturii, cuprinzându-le în fotografii, reactualizări ale trecutului, în care se oglindeşte atât prezentul, cât şi viitorul”.
• Rebeca Farcaş-Lingurar, cls. 11D: „În această expoziție am avut prilejul de a ne plimba pe potecile primăverii altor oameni. Precum ochii persoanelor care au vizitat pământurile ca de aur ale acestei planete am primit și noi ocazia să ne bucuram ochii cu mici colțuri de Rai. Am privit prin ochii altor oameni care au scos în evidență lucruri mărunte care nu sunt vizibile decât în ochii celor care caută sub acest prim strat de aparențe. Mereu spunem ca iarba este mai verde pe partea cealaltă a gardului, însă această expoziție ne-a demonstrat ca fie pe poteca mea, fie pe poteca ta iarba e la fel de verde pe ambele parți ale gardului, trebuie doar să înveți să privești lucrurile în profunzime. Dă la o parte stratul aparențelor superficiale și observă detaliile pentru că asta face diferența”.

Elevi premiaţi

La ediția anterioară a expoziției de fotografie cu tema „Primăvara în focus”, care s-a desfășurat la noi în școală în perioada mai-iunie 2015, premianții au fost : PREMIUL I : Claudiu Sîrbu cls. 12C, Adeline Barbatei cls. 10E, Alexandra Bondoc cls.10E, Adelin Suciu cls. 9F, Radu Titus cls.11A, Vlad Vălean cls. 9C, , PREMIUL al II-lea : Coralia Bodea cls. 12A, Gloria Olar cls. 11E, Maria Ţica cls. 9D, PREMIUL al III-lea : Roan Arsenov cls. 11A, Miriam Ban cls.11D, Paul Gaica cls. 10C, Răzvan Pop-Moldovan cls. 10C, Andreea Morgociu cls. 10C, Maria Stoica cls.10F, Ioana Puraveţ cls. 12D, Alina Popa cls. 9A, Andreea Vasile cls. 11A, MENȚIUNE : Patricia Băneş cls. 11D, Răzvan Bronda cls. 11E, Eduard Ciorobîtcă cls. 11C, Beatrice Faur cls. 11E, Denisa Gal cls. 9D, Flavia Suciu cls. 10E, Sergiu Moraru cls. 9G, elevi de la C.N. “Moise Nicoară”, de la C.N. “Elena Ghiba Birta”, de la C.N. “Vasile Goldiș”, de la L.T. “Iuliu Maniu” şi de la Col. Economic Arad.

Cerc de fotografie

„În școala noastră – ne-a mai spus prof. Diana Elena Sabău – cercul de fotografie, pentru elevi de gimnaziu/liceu, se desfășoară, în general, vinerea de la orele 14.00. La cerc pot participa elevi din școala noastră sau de la alte școli din Arad sau din judeţul Arad. Ca traineri au fost şi sunt invitaţi artişti fotografi cum ar fi – Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa, Mircea Boran de la FotoClub Arad, Claudiu Moţ, hobbyfoto.ro.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor