Pereş: Stop finanțării cultelor religioase!

De Simion Todoca
19Comentarii
Mircea Pereș
Mircea Pereș
Fondatorul partidului Alternativa de Vest consideră că statul nu trebuie să mai finanţeze cultele, care , oricum, se autofinanţează suficient.

„Unul din obiectivele partidului Alternativa De Vest va fi oprirea finanțării cultelor religioase. Am asistat și asistăm în fiecare ciclu electoral la spectacolele oferite de politicienii români pe la tot felul de sărbători religioase, la promovarea de către biserică a partidelor care au cotizat la bugetul „spiritual”. Conducătorii cultelor se lăfăie în lux, în timp ce credincioșii își rup din puținul pe care îl au pentru a mai dona ceva bisericilor. În condițiile în care salariile prelaților sunt suportate de la buget, în condițiile în care cultele religioase nu plătesc taxe deși au afaceri care acoperă tot spectrul economic, de la săli de căsătorii până la moteluri și agenții de turism sau sfinţirea motorului autoturismului, în condițiile în care cultelor religioase le-au fost retrocedate averi impresionante constând în clădiri și terenuri agricole, în condițiile în care la fiecare eveniment din viața enoriașilor li se impun ”donații” care se dau bisericii, nu este normal ca statul român și unitățile administrativ teritoriale să contribuie anual cu sume impresionante de bani la bugetul cultelor. Binînțeles că substratul este unul politic și fiecare partid încearcă să își asigure susținerea bisericii pentru că acolo se arată ce a făcut domnul primar sau partidul respectiv ”pentru comunitate”. Cu titlu exemplificativ, Municipiul Arad a plătit doar pentru servicii religioase, în anul 2014, suma de 2 365 000 lei, adică aproximativ 500 000 euro și aici nu sunt luați în calcul banii alocați bisericii pentru clădiri și alte scopuri.
Cultele religioase au deplina capacitate de a se susține singure, iar vocația de a servi biserica nu presupune îmbrăcăminte cusută cu fir de aur, nu presupune ca transportul să se facă în ultimul model de autoturism, nu presupune nici măcar taxarea credincioșilor pentru serviciile prestate, ci presupune smerenie, modestie și o altă scară a valorilor, unde banul nu își are locul. ADV nu aleargă după voturile obţinute prin minciună şi ipocrizie, poziția noastră va fi întotdeauna clară, corectă, fără a avea ambiții populiste și fără promisiuni deșarte”, a declarat Mircea Pereş.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor