Povestea arădencei cu cea mai mare notă la Bac

De Diana Dutu
20Comentarii
Povestea arădencei cu cea mai mare notă la Bac
Ana Maria Perea ne-a vorbit despre secretul succesului său, despre emoţiile examenului şi planurile ei pe termen scurt.

9.95 la Limba și literatura română, 9.90 la Matematică și 10 la Informatică. Cu media generală 9.95, Ana Maria Perea s-a clasat pe primul loc la sesiunea din această vară a Bacalaureatului. Ea este elevă a Liceului Teologic Baptist „Alexa Popovici” din Arad, unde a studiat specializarea matematică-informatică. Rezultatul pe care l-a obţinut a surprins multă lume, inclusiv pe ea.

„M-am aşteptat la o notă mare pentru că am învăţat pentru examen. Dar nu m-am aşteptat să fiu prima pe judeţ. A fost o surpriză enormă. Am fost fericită, nu mi-a venit să cred. Imediat ce am văzut rezultatul pe www.edu.ro, mi-am anunţat toată familia: părinţii şi sora. Am fost cu toţii surprinşi, încântaţi şi fericiţi” – povesteşte Ana Maria Perea pentru Jurnal arădean / Aradon.

Am întrebat-o care e secretul ce stă în spatele succesului ei. Ne-a oferit un răspuns dezarmant: „Nu ştiu dacă e un secret. Mi se pare că dacă vrei să ai note mari la Bac, atunci trebuie să te pregăteşti din timp, să te pregăteşti de-a lungul anilor, să nu laşi totul pe ultima sută de metri. Eu am învăţat puţin câte puţin, nu am învăţat mult o dată” – mărturiseşte Ana.

Despre emoţii

În ceea ce priveşte probele de bacalaureat, ea crede că aşteptarea dinaintea examenului implică mai multă emoţie decât examenul în sine. Şi asta face ca examenul să pară greu. „În momentul în care ai foaia în faţă, inevitabil îţi aminteşti ceva din ceea ce ai învăţat la liceu. Examenul de bacalaureat mi s-a părut mai greu înainte, dar odată ce am văzut subiectele nu mi s-a mai părut atât de greu. Mi-am dat seama că e foarte important cât ai învăţat, cât ai vrut de fapt să înveţi” – opinează Ana.

Ea îi sfătuieşte pe elevii care urmează să dea Bac-ul „să înveţe din timp materia, să nu lase totul pe ultima sută de metri. Şi un lucru important: să nu iasă din sălile de exament pentru că, la un moment dat, tot îşi vor aminti ceva.”

Despre efort

A învăţa din timp nu înseamnă a-ţi ocupa tot timpul învăţând. Ana Maria Perea a avut grijă să existe un echilibru între şcoală şi preocupări extraşcolare. „Am învăţat, dar nu pot să spun că am făcut exces de învăţat pentru că m-am bucurat de fiecare moment de licean în ultimul an. Nu am lăsat ca învăţatul să îmi ocupe tot timpul. M-am bucurat şi de tinereţea mea. Am petrecut timp cu prietenii, am călătorit, am ieşit în natură…” – spune Ana.

Dincolo de efortul pe care l-a depus pentru a avea rezultate şcolare cât mai bune, un rol important în evoluţia sa l-au avut şi profesorii. „Profesorii au avut un impact puternic asupra mea. Dacă nu ar fi fost ei, nu aş fi ajuns să am performanţele de astăzi. Ei m-au îndrumat, m-au încurajat de-a lungul anilor, au arătat disponibilitate faţă de mine şi faţă de problemele pe care le aveam cu privire la diferite teme din materia pe care o predau. Vreau să le mulţumesc, în mod special, pentru că m-au ajutat şi m-au îndrumat în legătură cu ce ar trebui să fac şi cum ar trebui să fiu eu ca om” – punctează Ana Maria Perea.

Despre planuri

Spune că i-au plăcut numerele de când se ştie şi, din acest motiv, la liceu a ales să studieze matematică-informatică. Ultimii doi ani au fost decisivi în conturarea opţiunii de viitor: Universitatea Politehnică din Timişoara, Facultatea de Automatizări şi Calculatoare. Va da examen peste câteva zile şi are toate motivele să fie optimistă.

După ce totul se va fi încheiat, urmează vacanţa. O vacanţă binemeritată! Cum şi-o va petrece eleva care a obţinut cea mai mare notă la Bac? „Nu am prea avut timp să-mi fac planuri, dar sigur voi merge în nişte tabere, în ţară” – conchide Ana Maria Perea.

Mulţumiri

„În primul rând, aş vrea să-I mulţumesc Lui Dumnezeu pentru că el mi-a călăuzit paşii şi m-a ajutat în tot acest timp. Le-aş mulţumi părinţilor pentru că au fost cei care m-au susţinut, au investit în mine timp, au investit în mine bani, au investit în mine energie. Familiei şi profesorilor vreau să le mai mulţumesc” – spune, recunoscătoare, Ana.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor