Primari condamnaţi, daţi afară de Prefectura Arad

De Alin Gherasim
2Comentarii
Primari condamnaţi, daţi afară de Prefectura Arad
Două comune din judeţul Arad nu mai au primari, după ce unul a demisionat, iar celălalt a fost condamnat definitiv.

Viceprimarii comunelor Almaş şi Covăsânţ vor prelua atribuţiile de primari. Şi asta pentru că cei aleşi în funcţiile de primari nu îşi mai pot duce la capăt mandatele. De fapt, întreaga poveste este legată de un scandal legat de luare de mită, scandal concretizat printr-o sentinţă a Tribunalului Arad în urma căreia trei primari au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Este vorba despre Teodor Avram, primarul din Almaş, Traian Balint, primarul din Covăsânţ, şi Aurel Radiţa, fostul primar din Şicula. Dacă ultimul nu a mai câştigat alegerile din 2016, ceilalţi doi au reuşit să obţină noi mandate de primari, chiar dacă au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Chiar dacă aceştia au fost aleşi de locuitorii comunelor lor, nu îşi vor duce mandatele la capăt. Teodor Avram şi-a dat demisia din funcţie încă înainte ca Tribunalul Arad să comunice sentinţa. Demisia a fost trimisă la Prefectura Arad, iar instituţia a emis un ordin care priveşte „constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, prin demisie, a mandatului domnului Avram Teodor de primar al comunei Almaş. Ordinul a fost emis în baza referatului secretarului comunei Almaş prin care se propune emiterea sa ca urmare a demisiei domnului Avram Teodor din funcţia de primar”, după cum ne-a anunţat Prefectura.

În ceea ce îl priveşte pe Balint, primarul din Covăsânţ, acesta nu şi-a dat demisia. Dar a fost demis de către prefect printr-un alt ordin. Totul datorită condamnării primite pentru luare de mită. „În data de 30.01.2017, Prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac, a emis un Ordin privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului domnului Balint Traian – Gheorghe de primar al comunei Covăsânţ. Ordinul a fost emis în baza referatului Secretarului Comunei Covăsânţ prin care se propune emiterea sa ca urmare a sentinţei penale nr. 400/8.12.2016 a Tribunalului Arad, pronunţată în dosarul cu nr. 3389/108/2016”.

Atât în cazul comunei Almaş, cât şi al comunei Covăsânţ, atribuţiile de primar vor fi preluate de viceprimarii aflaţi în funcţie.

Rămasă definitivă

Chiar dacă sentinţa Tribunalului Arad putea fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara, nici Teodor Avram şi nici Traian Balint nu au făcut acest lucru, mulţumindu-se cu pedeapsa pronunţată de instanţa arădeană. Cum decizia Tribunalului nu a fost atacată, aceasta a devenit definitivă. Drept urmare, Balint a fost demis de la conducerea Primăriei Covăsânţ pentru că pe numele său a fost emisă o sentinţă definitivă de condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare. Singurul primar dintre cei trei care a făcut apel la sentinţa Tribunalului Arad a fost Aurel Radiţa, primarul din Şicula, procesul acestuia continuând la Curtea de Apel Timişoara. Cei trei primari au fost acuzaţi de procurorii DNA că, pentru o bună derulare a unor contracte încheiate cu o societate comercială, administratorul firmei respective să ofere sume de bani. Aurel Radiţa ar fi primit 2.500 de lei, Traian Balint 3.000 de lei, iar Teodor Avram 7.000 de lei.

Pot fi contestate

Ordinele prin care Prefectura i-a lăsat pe cei doi fără mandatele de primari pot fi atacate în instanţa de contencios-administrativ în zece zile de la comunicare. Ţinând cont de faptul că Teodor Avram şi-a dat demisia, cel mai probabil acesta nu va contesta ordinul prefectului. Traian Balint, însă, ar putea să ceară în instanţă repunerea în funcţie.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor