Razboiul cu Prefectura, pe ordinea de zi a CLM

De Adriana Barbu
3Comentarii
Razboiul cu Prefectura, pe ordinea de zi a CLM
Primăria Arad le cere aleşilor să respingă cererea Prefecturii de anulare a hotărârii prin care s-a aprobat studiul pentru fântâna arteziană de pe Mureş.

ARAD. E şedinţă extraordinară, luni, cu mai puţin de zece puncte pe ordinea de zi, dintre care, însă, unul extrem de interesant în lupta politică dintre Puterea şi Opoziţia locală. E vorba de proiectul privind sesizarea nr. 1126 din 11.02.2013 a Instituţiei Prefectului Judeţului Arad prin care se solicită revocarea Hotărârii nr.1/2013 a CLM Arad. Proiectul are un singur articol care face referire la faptul că „se respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a hotărârii nr.1/2013 a Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru aprobarea studiului de fezabilitate „Amenajare fântână arteziană pe râul Mureş” formulată în cadrul sesizării nr. 1126 din 11.02.2013 a Instituţiei Prefectului Judeţul Arad şi se menţine hotărârea adoptată”.

Adică, cu alte cuvinte, executivul Primăriei le cere aleşilor municipali să voteze faptul că Prefectura s-a înşelat când a analizat actele consiliului şi că decizia CLM referitoare la aprobarea unui studiu de fezabilitate privind amplasarea unei fântâni arteziene pe Mureş se încadrează perfect în limitele legii.

Primăria le cere aleşilor să aprobe o hotărâre de respingere a cererii de revocare formulate de prefect, aducând în acest sens, în raportul de specialitate, o serie de contaargumente la agrumentele formulate de reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Cele mai lungi şi detaliate argumente fac referire la cea mai delicată dintre situaţiile invocate de prefect: transparenţa decizională. Primăria face referiri la aplicabilitatea Legii 52/2003, privind transparenţa decizională, la faptul că „de la data intrării în vigoare a acestei legi, Municipiul Arad s-a situat consecvent printre primele oraşe din ţară în privinţa actelor normative aduse la cunoştinţă publică potrivit acestei proceduri speciale, la faptul că prestigioşi exponenţi ai societăţii civile au calificat deseori ca excepţional interesul Municipiului Arad pentru transparenţa decizională”, faptul că „realizarea efectivă a lucrării publice se supune procedurii de transparenţă odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului” şi că „spiritul şi litera legii transparenţei decizionale nu vizează obligaţia de a supune o lucrare publică de două ori procedurii în cauză, aprobarea bugetului înscriindu-se incontestabil în sfera actelor administrative «cu aplicabilitate generală». Tot aici se mai arată că „documentaţiile tehnico-economice de tip studiu de fezabilitate sau proiect tehnic nu se regăsesc înscrise pe lista” celor supuse transparenţei decizionale, că din 2003 şi până în prezent, studiile de fezabilitate nu au fost supuse niciodată acestei proceduri ori că pentru elaborarea studiu în cauză nu s-au utilizat bani publici, ci a fost vorba de munca echipei de funcţionari din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Alte trei motive

Un alt motiv de anulare invocat de Prefectură este adus şi el în discuţie în raportul Primăriei:publicitatea ordinii de zi a şedinţei ordinare a CLM Arad, Primăria considerând că această obligaţie a fost îndeplinită cu vârf şi îndesat cu cinci zile înaintea şedinţei, „prin afişare la sediul instituţiei, prin publicare pe site-ul oficial al instituţiei şi prin transmiterea acesteia împreună cu toate proiectele de hotărâri integral, nu doar aleşilor locali, ci şi reprezentanţilor mass-media”. Primăria atacă şi al treilea motiv de revocare susţinut de Prefectură, cel care face referire la sursa de finanţare indicată în conţinutul hotărârii, dar şi al patrulea, cel referitor la aprobarea sub condiţie suspensivă a hotărârii, până la obţinerea avizelor prevăzute de Legea apelor.

După justificările amintite mai sus, executivul local le cere aleşilor, amintind desigur şi faptul că „nu s-au cheltuit bani publici pentru realizarea acestui studiu”, să considere că hotărârea nr. 1/2013 a CLM este legală şi oportună şi să o menţină.

Pregătiţi de război

Pentru luni, la momentul şedinţei, însă, e clar că executivul Primăriei, secretariatul, aleşii şi ceilalţi participanţi la şedinţă se pot aştepta la un maraton al declaraţiilor. E, totuşi, cel mai greu război dus între tabere şi nimeni nu pare dispus să se recunoască învins.

CITESTE SI:

Opozitia din CLM face studiu

Moda absentelor in CLM3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor