„România e sufocată de deșeuri”

De Andreea Pintea
1Comentariu
„România e sufocată de deșeuri”
© Glad Varga
Glad Varga, deputat PNL Arad, susține că deși România e somată să aplice un program de gestionare a deșeurilor, Guvernul nu ia măsuri.

„La cinci ani de la termenul limită oficial pentru revizuire şi după ce Comisia Europeană a decis în aprilie 2017 să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene într-o procedură de infringement pe acest subiect, Guvernul Tudose a aprobat Planul naţional de gestionare a deşeurilor, iar hotărârea de guvern pentru aprobarea acestuia a fost publicată în Monitorul Oficial în prima săptămână a lunii curente”, explică Glad Varga, deputat PNL Arad.

Pe de altă parte, Glad Varga susține că: „Programul de prevenire a generării deşeurilor trebuiau revizuite şi actualizate până în 2013, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile 2008/98/CE şi ale economiei circulare. Stufoasa prezentare a legislaţiei care reglementează domeniul la nivel naţional şi european, inclusă în document şi datele statistice, care au ca prag de referinţă anul 2014, confirmă declaraţiile recente ale ministrului mediului, Graţiela Gavrilescu, şi anume că, prin aprobarea Planului naţional de gestionare a deşeurilor, <<se bifează procedura de infringement şi o condiţionalitate ex-ante pentru România>>. Astfel, bifatul pare a fi o acţiune de succes pentru membrii Guvernului PSD-ALDE, de vreme ce obiectivele stabilite în planul naţional de gestionare a deşeurilor, a cărui revizuire a durat ani de zile, sunt similare unora stabilite încă din 2005 şi, analizând situaţia reală actuală, putem spune că aparţin domeniului fantastic”.

Rata reciclării

Pentru a-și susține punctul de vedere, deputatul Glad Varga a făcut apel la Institutul Național de Statistică. Astfel, potrivit datelor INS și citate de Varga, rata de reciclare a deşeurilor municipale a atins 13,12% în 2015, pornind de la 0,29% în 2003. „În Planul naţional de gestionare a deşeurilor, recent aprobat, Guvernul Tudose îşi asumă, ca ţintă, pregătirea pentru reutilizare şi reciclare a 65% din masa deşeurilor municipale până în 2030 (cu ţintă intermediară de 60% în anul 2025). Adică o creştere cu peste 50% a acestui indicator, într-o perioadă de 12 ani. Se desprinde o singură concluzie – coaliţia PSD-ALDE a procedat în cazul Planului naţional de gestionare a deşeurilor la fel ca în elaborarea propriului program de guvernare. Pe principiul<<hârtia suportă orice>>, curg obiectivele şi procentele mărinimoase şi utopice în domeniul deşeurilor, în vreme ce marile oraşe sunt sufocate de deşeuri”, a concluzionat deputatul liberal.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor