S-a bătut palma: 4,8 milioane de euro pentru zona străzii Mărului!

De Diana Dutu
36Comentarii
S-a bătut palma: 4,8 milioane de euro pentru zona străzii Mărului!
Cu ajutorul banilor europeni, aici va fi amenajată o zonă de agrement. Lucrările vor începe, cel mai devreme, anul viitor.

Primarul interimar Călin Bibarţ şi Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat marţi, 23 iulie 2019, contractul de finanțare pentru „Revitalizarea zonei strada Mărului şi amenajarea ca zonă de agrement”.

Este un proiect în valoare totală de aproape 4,8 milioane de euro, prin care un teren degradat din municipiul Arad va fi transformat într-un punct de atracție cu numeroase facilități de petrecere a timpului liber și relaxare pentru locuitorii urbei: terenuri de sport, zonă împădurită de camping, spații de joacă pentru copii, luciu de apă, piste pentru biciclete etc.

Sunt propuse intervenții pe o suprafață de aproximativ 282.000 de metri pătrați, zonă care va trece prin acest proces de reconversie.

Ce se face

Astfel, în zona Mărului vor fi amenajate două terenuri de fotbal cu gazon natural, trei terenuri multifuncționale – un teren de handbal/ două de tenis de câmp, un teren de handbal/ două de baschet, un teren de baschet/ două de volei, toate cu gazon natural, precum și un teren de baschet cu suprafață sintetică și unul de tenis cu tartan.

De asemenea, proiectul prevede realizarea unor locuri de joacă pentru copii, două astfel de spații, zone împădurite pentru camping – grătar, două parcuri chinologice, piste de biciclete, un luciu de apă întins pe o suprafață de 71.600 mp, parcări, alei, drum de acces auto etc.

Investiția are drept scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii municipiului Arad, prin crearea noii zone de agrement și recreere, creșterea suprafețelor verzi, concomitent cu reducerea nivelului de poluare și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea aspectului estetic al orașului.

Mai mulţi paşi

„E un moment deosebit de plăcut pentru noi să semnăm o finanţare de 4 milioane de euro bani europeni şi aproape un milion de euro banii municipalităţii. E un proiect de cinci milioane de euro – cel mai mare din România pe acest domeniu, de a reface o zonă care nu arată deloc bine, cu terenuri de sport, terenuri de joacă, terenuri de hobby – reuşind astfel să înlăturăm o pată de pe obrazul Aradului şi să unim oraşul cu Pădurea Ceala şi Mureşul. Cred că în următorii ani, ca urmare a acestui proiect, Aradul va avea în plus un câştig astfel încât să se bucure atât cei din cartierul Alfa, ca şi cei care vin din oraş astăzi doar la Pădurea Ceala şi ocolesc acea zonă. Mă bucur că am reuşit astăzi să obţinem finanţarea şi începem celelalte două mari bătălii: o dată, eliberarea terenului ca să poată începe lucrările şi, apoi, licitaţiile pentru a putea avea câştigător şi a putea semna contractul şi abia din acel moment să demareze lucrările şi să putem spune că în doi ani de zile putem inaugura. Sper să nu fie multe contestaţii şi să avem contract cât mai repede. Cu un pic de noroc şi de şansă, eu sunt optimist, la anul chiar să înceapă lucrările” – a declarat primarul interimar Călin Bibarţ.

Creşterea calităţii vieţii

„Am semnat astăzi un contract foarte important, chiar dacă nu este unul cu care cetăţenii sunt obişnuiţi. Este un contract care va pune în valoare o zonă care a rămas oarecum în uitare şi figurează ca zonă degradată în <arhivele> Primăriei. Dar această finanţare – consistentă, de altfel ca sumă, dar şi ca tipologie de activităţi care se vor derula acolo – va reda circuitului urban un teren foarte mare, de aproape 28 de hectare şi sper că va creşte calitatea vieţii cetăţenilor din acea zonă pentru că se pot face acolo foarte multe activităţi fără a plăti o taxă pentru terenurile de sport sau pentru toată zona de agrement care se creează acolo. Şi cred că va şi asana din multe puncte de vedere o zonă a oraşului care a rămas oarecum periferică din cauza poziţiei, dar şi a istoricului pe care l-a avut până acum” – a declarat Sorin Maxim, director al ADR Vest.

Date tehnice

Proiectul este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de Investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiției este de 22.826.565,62 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 17.581.535,77 lei. Perioada de implementare este de 23 de luni.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor