S-a tras concluzia la cultura

De Adriana Barbu
2Comentarii
Aşa arată documentul care vorbeşte despre unde avem cultură în Arad Foto: FAN
Aşa arată documentul care vorbeşte despre unde avem cultură în Arad Foto: FAN
Resursele culturale ale Aradului au fost analizate, sistematizate şi cuprinse într-o carte care vorbeşte de oferta culturală a oraşului şi problemele sale.

Arad. Încă un pas al municipiului în demersul de a se înscrie în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021: a fost finalizată Maparea Resurselor Culturale a municipiului Arad. Maparea, începută anul trecut, a vizat identificarea, înregistrarea şi clasificarea resursele culturale ale comunităţii arădene şi a implicat un proces de colectare, analizare şi sintetizare a informaţiei. Scopul final a fost acela de a descrie şi a vizualiza resursele culturale, legăturile cu alte resurse civice (sistem de infrastuctură şi transport, spaţii verzi, spaţii public etc.), tipare de folosire, precum şi caracterul unic, respectiv identitatea Aradului.

Primăria Arad a primit şi recomandări generale de la cei care au realizat Maparea Aradului: continuarea dialogului între toţi actorii culturali şi înfiinţarea unei adevărate „reţele creative” pentru construcţia tuturor manifestărilor culturale, constituirea unor relaţii de colaborare mai apropiate la diferite niveluri, cu diversele organizaţii culturale, operatori culturali şi proceduri culturale, incluzând generaţia mai tânără a artiştilor creativi locali etc.

Firma care a întocmit acest document a transmis Primăriei faptul că este necesară clarificarea şi revizuirea metodologiei prin care Municipalitatea derulează procesul decizional în prezent, în ceea ce priveşte stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi alocarea de subvenţii pentru sectorul cultural local.

Iar sfaturile celor care au mapat Aradul nu se opresc aici. „Angrenarea decidenţilor într-o prezenţă mai implicată în diversitatea de spaţii culturale ale oraşului şi în dialog activ cu operatorii culturali de la toate nivelurile”, „continuarea şi facilitarea unor dialoguri interactive pe grupuri mici, din diferite arii artistice şi intelectuale, cu echipe ale instituţiilor culturale, pentru continuarea procesului de mapping al resurselor umane din sistemul cultural şi de «brainstorming» al ideilor creative, ca răspuns la provocările identificate”, sau chiar „constituirea unor grupe de operatori culturali şi gândirea unor ateliere de lucru coordonate de traineri profesionişti, pentru identificarea mai riguroasă a punctelor slabe şi a punctelor forte în identitatea culturală a Aradului” adică contractarea de noi specialişti – au fost recomadările firmei contractate de Primăria Arad. Frecvenţa cu care sunt onorate evenimentele culturale ale instituţiilor de cultură locale este o problemă, se spune, în document, în condiţiile în care se propune tot aici iniţierea unui proces riguros de soluţionare a acesteia.

Alte recomandări

„Identificarea şi încurajarea unor proiecte culturale cu valoare reprezentativă, dar şi inovatoare, identificarea şi susţinerea comunităţilor creative dinamice din Arad, planificarea periodică a unor întâlniri între decidenţi şi operatorii culturali, pentru identificarea nevoilor acestora şi adresarea lor graduală şi eficientă, dezvoltarea domeniilor conexe ce necesită o dezvoltare imediată, precum managementul, strategia financiară – ca instrument de suport, promovare, marketing, dezvoltarea gradului de implicare a cetăţenilor, antreprenoriatul social şi dezvoltarea relaţiilor europene, elaborarea unei strategii de dezvoltare în ceea ce priveşte definirea şi promovarea turismului cultural în oraş şi regiune, creşterea gradului de cunoaştere şi apreciere a cetăţenilor din Arad, cu privire la importanţa şi valoarea culturii în Arad” sunt alte recomandări venite de la realizatorii mapării.

Să vină strategia

„Este important să avem o imagine clară asupra resurselor culturale, să identificăm punctele slabe şi forte ale actului şi actorilor culturali. Următorul pas îl va constitui elaborarea strategiei culturale a municipiului pe o perioadă de 10 ani”, a anunţat imediat după finalizarea mapării primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În perioada imediat următoare, ne anunţă reprezentanţii Primăriei Arad, raportul de mapare a reurselor culturale va fi disponibil pe site-ul Primăriei Arad şi va putea fi studiat de arădenii curioşi să vadă unde avem cultură în oraş şi pe la ce nivel.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor