aradon.ro Web analyticsS-a tras concluzia la cultura

Resursele culturale ale Aradului au fost analizate, sistematizate şi cuprinse într-o carte care vorbeşte de oferta culturală a oraşului şi problemele sale.
Scris de Adriana Barbu - Resursele culturale ale Aradului au fost analizate, sistematizate şi cuprinse într-o carte care vorbeşte de oferta culturală a oraşului şi problemele sale.

Arad. Încă un pas al municipiului în demersul de a se înscrie în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021: a fost finalizată Maparea Resurselor Culturale a municipiului Arad. Maparea, începută anul trecut, a vizat identificarea, înregistrarea şi clasificarea resursele culturale ale comunităţii arădene şi a implicat un proces de colectare, analizare şi sintetizare a informaţiei. Scopul final a fost acela de a descrie şi a vizualiza resursele culturale, legăturile cu alte resurse civice (sistem de infrastuctură şi transport, spaţii verzi, spaţii public etc.), tipare de folosire, precum şi caracterul unic, respectiv identitatea Aradului.

Primăria Arad a primit şi recomandări generale de la cei care au realizat Maparea Aradului: continuarea dialogului între toţi actorii culturali şi înfiinţarea unei adevărate „reţele creative” pentru construcţia tuturor manifestărilor culturale, constituirea unor relaţii de colaborare mai apropiate la diferite niveluri, cu diversele organizaţii culturale, operatori culturali şi proceduri culturale, incluzând generaţia mai tânără a artiştilor creativi locali etc.

Firma care a întocmit acest document a transmis Primăriei faptul că este necesară clarificarea şi revizuirea metodologiei prin care Municipalitatea derulează procesul decizional în prezent, în ceea ce priveşte stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi alocarea de subvenţii pentru sectorul cultural local.

Iar sfaturile celor care au mapat Aradul nu se opresc aici. „Angrenarea decidenţilor într-o prezenţă mai implicată în diversitatea de spaţii culturale ale oraşului şi în dialog activ cu operatorii culturali de la toate nivelurile”, „continuarea şi facilitarea unor dialoguri interactive pe grupuri mici, din diferite arii artistice şi intelectuale, cu echipe ale instituţiilor culturale, pentru continuarea procesului de mapping al resurselor umane din sistemul cultural şi de «brainstorming» al ideilor creative, ca răspuns la provocările identificate”, sau chiar „constituirea unor grupe de operatori culturali şi gândirea unor ateliere de lucru coordonate de traineri profesionişti, pentru identificarea mai riguroasă a punctelor slabe şi a punctelor forte în identitatea culturală a Aradului” adică contractarea de noi specialişti – au fost recomadările firmei contractate de Primăria Arad. Frecvenţa cu care sunt onorate evenimentele culturale ale instituţiilor de cultură locale este o problemă, se spune, în document, în condiţiile în care se propune tot aici iniţierea unui proces riguros de soluţionare a acesteia.

Alte recomandări

„Identificarea şi încurajarea unor proiecte culturale cu valoare reprezentativă, dar şi inovatoare, identificarea şi susţinerea comunităţilor creative dinamice din Arad, planificarea periodică a unor întâlniri între decidenţi şi operatorii culturali, pentru identificarea nevoilor acestora şi adresarea lor graduală şi eficientă, dezvoltarea domeniilor conexe ce necesită o dezvoltare imediată, precum managementul, strategia financiară – ca instrument de suport, promovare, marketing, dezvoltarea gradului de implicare a cetăţenilor, antreprenoriatul social şi dezvoltarea relaţiilor europene, elaborarea unei strategii de dezvoltare în ceea ce priveşte definirea şi promovarea turismului cultural în oraş şi regiune, creşterea gradului de cunoaştere şi apreciere a cetăţenilor din Arad, cu privire la importanţa şi valoarea culturii în Arad” sunt alte recomandări venite de la realizatorii mapării.

Să vină strategia

„Este important să avem o imagine clară asupra resurselor culturale, să identificăm punctele slabe şi forte ale actului şi actorilor culturali. Următorul pas îl va constitui elaborarea strategiei culturale a municipiului pe o perioadă de 10 ani”, a anunţat imediat după finalizarea mapării primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În perioada imediat următoare, ne anunţă reprezentanţii Primăriei Arad, raportul de mapare a reurselor culturale va fi disponibil pe site-ul Primăriei Arad şi va putea fi studiat de arădenii curioşi să vadă unde avem cultură în oraş şi pe la ce nivel.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  Laszlo Balint: „Sunt trei puncte extrem de importante”

  Mapamond

  Aeroportul din Amsterdam, păzit de o patrulă de porci
  O patrulă de porci a fost recrutată de unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa pentru a ține gâștele departe de terenurile agricole dintre piste, relatează BBC.

  UT Arad

  UTA, victorie după o secetă de patru etape
  Roger a marcat unicul gol al meciului, după o fază în care Negru a vrut să degajeze. Mingea s-a dus peste portarul Mogoșanu. 4

  ARADON Sport local

  Dragomir și Coman, pe patru la „naționalele” de cros
  Trei atleți legitimați la CSU Arad au luat startul la Campionatele Naționale de cros

  Local

  MA(R)FA de la Muzeul de Artă Arad
  Ediția cu numărul 8 a Media Art Festival, vernisată vineri la muzeu, te invită până pe 1 noiembrie să suprapui lumile. Pe verde. 1

  Local

  Restricții prelungite cu încă 14 zile, în municipiu și la Vladimirescu
  Alte două orașe și opt comune au parte de măsuri noi, în conformitate cu noua hotărâre a CJSU. 17

  Local

  Covid Arad: 11 decese și 274 de cazuri noi
  În municipiu, incidența de infectare cu noul coronavirus se apropie de 12 cazuri la mia de locuitori. 19

  Local

  Note între 4.40 și 9, la examenul pentru directori, în Arad. Peste 60 de respinși
  192 de candidați s-au înscris la examen, 191 fiind admiși la proba scrisă. Doi dintre candidați au fost amânați, fiind izolați din cauza Covid-19. Aceștia vor susține proba scrisă pe 28 octombrie. 2

  ARADON Sport local

  Campioană mondială de sambo!
  5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.