Sărbătoare pentru pompierii din Zăbrani: 140 de ani de activitate!

De V.O.
3Comentarii
Sărbătoare pentru pompierii din Zăbrani: 140 de ani de activitate!
© FOTO: V.O.
Mai multe evenimente au avut loc, sâmbătă, la Zăbrani, în cinstea uneia dintre cele mai vechi formații de pompieri din România.

Formația Civilă de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani a împlinit 140 de ani. Apărută în istorie ca o nevoie a cetățenilor de a lupta împotriva dezastrelor provocate de incendii, la data de 1 mai 1879, 11 cetățeni din conducerea comunei Zăbrani hotărăsc înfiinţarea formaţiei voluntare de pompieri cu denumirea de „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani), după ce un incediu puternic izbucnit în toamna anului 1878, care urmat de un vânt puternic a mistuit jumătate din localitate.

În urmă cu 140 de ani, autoritățile locale din Zăbrani au adus prima pompă de incendiu, iar conducerea comunei a predat în mod festiv în faţa întregii populaţii, acest prim utilaj, membrilor formaţiei de pompieri. În sat s-a construit Turnul de Instrucţie, care avea o înălţimea de aproximativ 13 metri, și două etaje, parterul fiind din cărămidă, iar etajul din lemn. O machetă a acestui turn se păstrează şi poate fi văzută în Remiza Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Zăbrani.

Manifestările

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Formației Civile de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani au avut loc o serie de manifestări la care au participat pompierii voluntari din 22 de localități județul Arad, dar și din trei localități din Germania, comuna arădeană fiind cu specific german încă de pe de vremea Imperiului Habsburgic.

Aniversarea celor 140 de ani a fost ocazie ca și cei mai în vârstă pompieri în viață să fie omagiați. Manifestările din comuna Zăbrani au cuprins și o Paradă și o defilare a pompierilor. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a participat la acest eveniment cu un pluton format din subofițeri operativi din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad și o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Comuna Zăbrani este singura din țară care are serviciul voluntar de pompieri în fiecare localitate aparținătoare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor