SCRISORI DE LA CITITORI: Despre episcopul Metianu si comunitatea aradeana

SCRISORI DE LA CITITORI: Despre episcopul Metianu si comunitatea aradeana
Comunitatea arădeană, tineri şi vârstnici, autorităţi şi nu numai, au fost părtaşi la un eveniment de seamă: inaugurarea pietonalului Meţianu şi iluminat de sărbători a acestuia.

Inaugurarea făcută de primarul, prefectul şi numerosul public, luni 28 noiembrie, a fost primită cu aleasă bucurie deoarece este primul pietonal al oraşului, care aface legătura între centrul civic vechi şi piaţa catedralei. Strada Meţianu, cunoscută şi străbătură zi de zi din cele mai vechi timpuri, de toată suflarea arădeană este centrul şi axul comercial al urbei, cu tradiţii în unităţile comerciale ce se înşiruie de a lungul ei, de o parte şi alta a străzii, terminându-se cu o largă deschidere a pieţei Catedralei unde sunt spre vânzare o abundenţă de fructe şi legume. Piaţa Catedralei prin tradiţie şi obiceiul locului este şi va rămâne simbolul adevăratului loc de aprovizionare a gospodinelor oraşului şi nu numai.

Cu îndreptăţită mândrie şi mult respect şi preţuire cu ocazia acestor zile ne aducem aminte de înaintaşii noştri care au gândit, făurit, plămădit ca într-un vast laborator ideile şi faptele Marii Uniri din 1918. Se ştie că aici la Arad iluştrii bărbaţi ai neamului românesc au realizat idealul unirii, care s-a concretizat la Alba Iulia ca centru geografic al naţiei române din această parte de ţară.

Recunoştinţă vie şi aleasă preţuire celor care au ostenit şi făurit măreţul ideal al unirii, marele strateg Vasile Goldiş cel care a ştiut să organizeze Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi să mobilizeze participarea celor o sută de români care „Au votat” prin însăşi prezenţa lor „Actul unirii”.

La Arad s-a făurit unirea de cei mai luminaţi bărbaţi ai acelor vremuri pe mulţi îi ştim şi preţuim. Între aceştia un loc de seamă îl poartă Episcopul Ioan Meţianu pentru a cărui merite şi strădanii s-a dat numele celei mai cunoscute străzi. Episcopul s-a remarcat printr-o serie de înfăptuiri ce vor consolda ortodoxia din eparhie. A fost cel mai bun chivernisitor din toată perioada secolului XIX, a pus bazele vieţii bisericeşti culturale şi şcolare în întreaga eparhie a Aradului. Prin episcopul Ioan Meţianu şcoala românească din eparhie a avut unul dintre cei mai perstigioşi conducători. Învăţământul s-a extins pătrunzând în cele mai îndepărtate localităţi astfel că de la 359 de şcoli în 1878 s-a ajuns la 430 în anul 1890. Prin colete publice şi alte mijloace financiare, în partea dreaptă a bisericii catedralei din Piaţa Catedralei a fost zidit un nou edificiu şcolar destinat să adăpostească Institutul Teologic şi Preparandia începând cu anul şcolar 1876-1877, deoarece Institutul Teologic era într-o casă închiriată. La scurt timp după acest episod, în 1879 cu propriile mijloace financiare, episcopul Meţianu a înfiinţat Tipografia Diecezană pentru înzestrarea şcolilor cu cele mai bune şi ieftine cărţi. Pe lângă tipografie a înfiinţat în anul 1894 şi o librărie în care să se afle totdeauna manualele şcolare şi tipărituri corespunzătoare.

 

ING. AUREL MUREŞAN

ARAD, STR. MEŢIANU NR. 1

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !