Se caută bani pentru Arad-Felnac

De Alin Gherasim
Lucrează din plin pe drum FOTO: A.G.
Lucrează din plin pe drum FOTO: A.G.
Lucrările pe Arad-Felnac sunt în grafic, însă promisiunile neonorate de Guvern ar putea încurca puţin treaba. Varianta accesării unui nou împrumut e luată în calcul.

După cum anunţam în urmă cu două zile, lucrările pe drumul judeţean care leagă Aradul de Felnac au demarat din plin, utilajele şi muncitorii „ocupând” şoseaua. După ce au finalizat proiectarea, constructorii s-au apucat de muncă. Iar acum, pe o porţiune de peste trei kilometri, pe direcţia Sânpetru German-Felnac, drumul a fost burduşit şi au fost aşternute două straturi de piatră. Aceasta va fi compactată, ulterior urmând să fie turnate două straturi de asfalt. „Pe o porţiune de cel puţin doi kilometri vom finaliza asfaltarea până la finele acestei luni. Dacă avem fondurile necesare, putem asfalta cam 2-3 kilometri pe lună”, a spus reprezentantul constructorului.

De cealaltă parte, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), a declarat că „durata contractului este de trei ani, dar vom face tot posibilul pentru a da în folosinţă drumul mult mai repede decât era estimat, având în vedere importanţa lui în dezvoltarea judeţului”.

Însă există o problemă: banii. Drumul a intrat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, Guvernul promiţând şi chiar semnând un ordin de plată prin care se angaja să susţină financiar proiectul. Dar acelaşi Guvern a schimbat regulile în timpul jocului şi a anunţat că nu va mai trimite bani decât spre proiectele care sunt realizate în proporţie de cinci la sută. „Sperăm să prindem finanţare, mai ales că noi am ajuns deja la un procentaj de peste şapte la sută. Vom trimite documentele către Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a solicita finanţare”, a spus Cristian Drăgan, administratorul judeţului.

Se caută bani

Ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va acorda finanţarea necesară? CJA spune că va încerca continuarea lucrărilor cu forţe (a se înţelege fonduri) proprii. Dacă veştile dinspre Bucureşti nu vor fi dintre cele bune, se pregăteşte o rectificare bugetară pentru luna iulie, rectificare în cadrul căreia o sumă ar putea merge către modernizarea şoselei. Dacă, însă, nici la rectificare nu vor fi identificate fondurile necesare, CJA mizează pe un împrumut pe care îl licitează în perioada care urmează. Este vorba despre un împrumut de trei milioane de euro, bani care ar fi aproape suficienţi pentru finalizarea acestui proiect. „Cu toate că actuala guvernare a tăiat drastic din fondurile judeţului Arad, principala noastră preocupare este să reabilităm acest drum până la limita cu judeţul Timiş, întregind astfel legătura cu malul drept al Mureşului”, a specificat Ioţcu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !