Se deschide lacatul puscariei: 102 detinuti spera la libertate

De Alin Gherasim
4Comentarii
Deţinuţii, favorizaţi de Codul Penal FOTO: FAN
Deţinuţii, favorizaţi de Codul Penal FOTO: FAN
102 deţinuţi din cadrul Penitenciarului Arad ar putea fi eliberaţi după punerea în aplicare a noului Cod Penal.

ARAD. Prevederile noului Cod Penal, care va intra în vigoare din data de 1 februarie 2014, ar putea pune în libertate 102 deţinuţi din cadrul Penitenciarului Arad. Pedepsele celor 102 vor scădea considerabil, după ce parlamentarii noştri şi specialiştii în domeniile juridice au hotărât că unele infracţiuni nu sunt chiar atât de grave, iar sentinţele judecătoreşti pot fi mai blânde.

La nivelul Penitenciarului Arad au fost întocmite două comisii care au verificat deţinuţii ce ar putea beneficia de noul Cod Penal, respectiv de aplicarea legii penale mai favorabile. În urma acestor verificări, au fost întocmite 102 dosare pentru tot atâţia deţinuţi, dosare care vor ajunge în instanţă.

Magistraţii Judecătoriei Arad vor stabili câţi dintre aceşti deţinuţi vor fi eliberaţi şi pentru câţi dintre ei se va reduce pedeapsa aplicată iniţial. „Cele 102 dosare au termen data de 3 februarie 2013, în prima zi lucrătoare după 1 februarie, când va intra în vigoare noul Cod Penal. Aceste dosare au fost împărţite către cinci complete de judecată, cu o medie de aproximativ 20 de dosare pe complet”, ne-a informat Horia Şurtea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Arad. Potrivit acestuia, instanţa a fost sesizată din oficiu de către membrii celor două comisii care au analizat dosarele puşcăriaşilor de la Penitenciarul Arad.

Situaţia ne-a fost prezentată mult mai pe larg de către Lucian Balaş, vicepreşedintele Judecătoriei Arad. Magistratul ne-a explicat exact cum au decurs analizele dosarelor, care ar fi, în mare, infracţiunile pentru care pedepsele au fost reduse, dar şi ce se va întâmpla în data de 3 februarie, o zi aşteptată cu sufletul la gură de 102 deţinuţi de la Penitenciarul Arad.

„Principalele infracţiuni regăsite în cele 102 dosare sunt furtul, furtul calificat şi tâlhăria în formă simplă. De exemplu, pentru furtul calificat, noul Cod Penal specifică faptul că pedeapsa maximă este de 5 ani, faţă de 15 ani, cum este până în data de 1 februarie. Apoi, la tâlhăria simplă, pedepsa maximă a scăzut la 7 ani. Cam acestea sunt infracţiunile care se regăsesc în dosarele ce urmează să intre la judecată în data de 3 februarie”, ne-a spus Lucian Balaş.

Cu sentinţă

Ziua de 3 februarie va fi una pe care deţinuţii ale căror dosare au ajuns la Judecătorie o vor aştepta cu nerăbdare. „Dosarele vor fi judecate în procedură de urgenţă, simplificată, fără citarea părţilor, nici a condamnaţilor, nici a procurorilor. Sentinţa emisă de cele cinci complete specializate vor fi executorii, neputând să fie contestate”, a declarat vicepreşedintele Judecătoriei Arad. Acesta a mai spus că, pe cât posibil, speră ca toate dosarele să fie finalizate chiar în ziua de 3 februarie, tot atunci urmând să fie emise şi sentinţele magistraţilor, inclusiv punerea lor în aplicare, unde va fi cazul.

Puţine eliberări

Din analizele pe dosare, efectuate de către comisiile care au lucrat în Penitenciarul Arad, se pare că vor fi puţine eliberări în 3 februarie. „Din estimările noastre, doar două persoane ar putea fi eliberate de îndată. În alte cazuri, se poate vorbi doar de reducerea pedepselor. Însă hotărârile rămân la latitudinea magistraţilor care vor judeca cele 102 dosare”, a încheiat Lucian Balaş.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor