„Statutul medierii trebuie remediat”

De Andreea Pintea
3Comentarii
„Statutul medierii trebuie remediat”
Samuel Caba, ARCD: „În România trebuie reglementat statutul medierii pentru a nu fi confundat cu traficul de influență”.

Samuel Caba, președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație, a participat alături de Alexandru Sipos, la workshop-ul regional „Medierea – soluție alternativă în litigiile dintre cetățean și administrația publică”, organizat de Institutul pentru Politici Publice.

Cu această ocazie, în cadrul dezbaterilor, președintele ARCD a venit cu câteva propuneri pentru conturarea cadrului legal în care organizațiile non-guvernamentale se pot implica în procesul de mediere în raport cu instituțiile publice. „Mă interesează în mod deosebit problema medierii, ca și proces modern de rezolvare a litigiilor, fără a se mai ajunge la instanțe. În special doresc clarificarea modului în care asociațiile din sfera ONG se pot implica în acest gen de proiecte. De aceea, am lansat câteva propuneri concrete. În primul rând, pentru credibilitate, este necesară o triere și acreditare a ONG specializate deoarece în clipa de față există multe asemenea organizații practic inactive. Legislația din România trebuie și ea adaptată deoarece la noi, spre deosebire de SUA, medierea poate fi interpretată ca și trafic de influență. În SUA există instituția lobby-ului, care trebuie reglementată și în țara noastră. Judecătorii trebuie să sprijine medierea și să o propună, în parteneriat între administrația publică și ONG specializate în domeniu. Rolul societății civile, așa cum a subliniat și doamna judecător Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, este de a informa cetățenii cu privire la mediere”, a declarat Samuel Caba, președintele ARCD.

Taguri:


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor