Taxă pe câine, într-un bloc din Arad

De Cristi Cotuna
216Comentarii
Taxă pe câine, într-un bloc din Arad
© FOTO: C.C.
Patru proprietari de patrupede s-au trezit, peste noapte, că au de plătit câte 100 de lei lunar fiecare.

Proprietara unui căţel, pe care l-a salvat de la abandon, s-a trezit cu o taxă impusă de Asociaţia de Proprietari. „Taxa de câine” a fost stabilită, spun cei implicaţi, pentru că… locul animalelor, dacă nu se are grijă mare de ele, este la ţară, nu în apartamentele de bloc, unde patrupedele fac mare deranj… Se întâmplă în cartierul Aurel Vlaicu, pe Aleea Predeal, la blocul 18.

Vrajbă între locatari

Andreea Nicoleta Munţiu, proprietară a unui câine, spune că s-a trezit peste noapte cu o nouă taxă, fără ca cineva să discute, în prealabil, cu ea, pentru a-i explica motivele ce au dus la luarea unei astfel de decizii.

„Sunt foarte nemulţumită pentru că, de luna aceasta, la cheltuieli, s-a introdus o taxă de 100 de lei, care nu are nicio justificare. Am încercat să vorbesc cu locatarii, mi s-a spus că legea este dată de comitetul blocului şi când vreau să văd cine face parte din acest comitet nu găsesc pe nimeni care să îmi dea o explicaţie plauzibilă. Singura explicaţie care mi s-a dat a fost aceea că animalele se ţin la ţară” – povesteşte Andreea Nicoleta Munţiu.

Hotărârea a creat vrajbă în bloc, cei patru proprietari care deţin câini declarându-se nedreptăţiţi. „Această taxă lunară de 100 de lei nu îşi are justificarea, în contextul în care toate cheltuielile sunt contorizate, iar eu am la mine mereu acea pungă şi sticla de apă pentru a aduna excrementele” – mai spune proprietara câinelui.

„Nu am fost anunţat de nimeni. 100 de lei mi se pare cam mult. E o măsură proastă pentru că nu ar trebui să se plătească pentru aşa ceva… Eu am grijă să nu facă mizerie, nu afectează blocul. Nu o să plătesc” – susţine Robert Bejan, proprietar al unui câine.

Moftul se plăteşte

„Eu iubesc animalele, nu ştiu ce să zic… Dacă ai bani, poţi… Dar mi se pare mult, tare mult. Un căţel, cinci litri, îl speli. Asta e o taxă separat… Mi se pare mult, că nu deranjează pe nimeni. Patru câini la 46 de apartamente nu e mult. Sunt tot felul de oameni, care nu iubesc animalele, nu iubesc nici oamenii…” – zice o locatară din acelaşi bloc.

Însă vecinii sunt fermi şi spun că cine îşi permite un astfel de moft trebuie să îşi permită să plătească şi o astfel de taxă. „Foarte bine, aşa trebuie! Aşa s-a hotărât, aşa va fi, indiferent că vă convine sau nu!” – spune un locatar supărat. Degeaba a încercat Andreea Nicoleta Munţiu sa îi explice vecinului său, dar şi celorlalţi locatari, că taxa este nedreaptă, pentru că oamenii nici nu vor să audă. Hotărârea Asociaţiei de Proprietari rămâne luată!

„Nu îi place? Să se mute!”

„Mie îmi plac animalele, dar animalele îşi au locul lor. Trebuie să fim responsabili: dacă avem câini, să nu deranjeze pe cei din jur. Am venit de la spital vineri şi îmi era groază să urc în lift de miros de câine, pentru că nu a mai făcut nimeni curăţenie; pentru că eu spăl scara şi în două săptămâni nu s-a mai făcut curăţenie. În plus, câinii fac gălăgie. Să ţii câinele în casă… că nu te poţi odihni, că îţi cântă câinele la ureche… Să fim serioşi! Despre ce vorbim aici?!? Dacă nu îi place, să se mute!” – spune o altă locatară nemulţumită de convieţuirea (forţată) alături de patrupede şi de mizeria pe care câinii o lasă în bloc, fără ca stăpânii lor să cureţe.

Povestea adopţiei

Andreea Nicoleta Munţiu, proprietara câinelui, povesteşte că ea a adoptat patrupedul în urmă cu patru luni. „I-a murit stăpâna şi a ajuns la o prietenă de-a acesteia dar, dânsa fiind bătrână, nu a mai putut să-l ţină şi a vrut să-l lase în stradă. Din fericire, am ajuns exact în clipa aceea şi nu a mai apucat să rămână în stradă.”

Ce spune ULAL Arad?

Pe de altă parte, cei de la Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative din Arad spun că hotărârea nu ar fi tocmai în spiritul legii. Doar dacă nu cumva câinii sunt trecuţi în cartea de imobil ca… persoane.

„Conform Legii 230/2007, numărul persoanelor care trebuie trecut în lista de cheltuieli este cel care corespunde cu numărul persoanelor trecute în cartea de imobil a Asociaţie de Proprietari. Orice hotărâre a Adunării Generale, dacă este contrară Legii 230, poate fi contestată de către orice proprietar. De asemenea, Regulamentul de Ordine Interioară, în fiecare Asociaţie de Proprietari, trebuie respectat de către toţi membrii Asociaţiei de Proprietari” – spune Dorina Lupşe, preşedinte al ULAL Arad.

Proprietarii câinilor taxaţi susţin că nu vor plăti această taxă şi că, dacă va fi cazul, îşi vor căuta dreptatea în instanţă.

Taguri: , , ,


216Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor