Tehnica de luptă din Arad, încărcată pe tren spre Germania

De Valentin Goran
Reactualizat la:
9Comentarii
Tehnica de luptă din Arad, încărcată pe tren spre Germania FOTO: V.Goran și Nicuşor Comănescu
Tehnica de luptă din Arad, încărcată pe tren spre Germania FOTO: V.Goran și Nicuşor Comănescu
Pentru prima dată Batalionul 191 Infanterie va pleca la un exercițiu militar cu toată tehnica militară aferentă necesară ce se află încărcată pe șina ferată din Gara Aradul Nou.

Pe o zi ploioasă și mohorâtă, luni, 12 octombrie, puțin după ora 10:30, militarii din cadrul Batalionului 191 Infanterie „Radu Golescu” din Subcetate și-au prezentat onorurile în fața oficialilor prezenți, dar și a fețelor bisericești, pentru a marca plecarea în misiunea din Germania. Este vorba de exerciţiul multinațional Combined Resolve V (CbR V), ce va avea loc în perioada 15 octombrie–22 noiembrie, în facilităţile partenerului american de pe teritoriul Germaniei, în bazele Hohenfels şi Grafenwoehr. La exercițiu vor participa aproximativ 4.600 de militari din 10 state membre NATO, cât și din trei state partenere NATO. O noutate, ne spune colonelul Cristian Dinulică – comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat -, ar fi că aceasta este prima dată când batalionul iese în afara granițelor cu tehnica de luptă din dotare și acesta este un scop urmărit, și anume acela de a vedea modul de îmbarcare și transport a tehnicii pe calea ferată pe o distanță destul de mare. Trenul, care este tras pe o linie din Gara Aradul Nou, a fost încărcat pe data de 11 octombrie, urmând ca în seara zilei de luni, 12 octombrie, să plece spre Germania. Încărcătura conține toată tehnica mililtară de care Batalionul are nevoie în cadrul exercițiului. Aceasta cuprinde amfibii blindate, tehnică specială de comunicații, tehnica pentru realizarea suportului logistic – autocisterne combustili și apă -, tehnică și armament specific pentru infanterie și armamentul greu.

Să se întoarcă sănătoși acasă

Exercițiul cuprinde mai multe subsecvențe, exerciții fără și cu trageri de luptă, ceea ce va solicita la maxim capacitatea de efort a militarilor și, desigur, a comandamentului batalionului în planificarea și desfășurarea acțiunilor. „Nu este o noutate pregătirea militarilor, dovadă și ultimul exercițiu desfășurat aici în județul Arad la poligonul de la Dud-Tauț, un exercițiu la care au participat militarii americani și care prin rezultatele bune obținute ne dă speranțe că și acest exercițiu din Germania va fi un succes deosebit pentru militarii noștri. Vreau să le doresc mult succes, să umble cu pace, Dumnezeu să îi aibă în grijă și să se întoarcă cu toții sănătoși acasă”, a declarat Comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timișoara, colonel Cristian Dinulică, care are în subordine și Batalionul 191 Infanterie „Radu Golescu” din Arad.

Frământările din Europa

Cât despre situația actuală de securitate europeană și posibilitatea ca acest exercițiu să aibă vreo legătură cu frământările din Europa, colonelul Cristian Dinulică ne spune că nu are nicio legătură, acesta fiind doar un exercițiu cu scenariu fictiv. „Toate exercițiile care se desfășoară atât în țară, cât și în străinătate, se bazează pe un scenariu fictiv, actorii implicați sunt cu totul și cu totul fictivi, nu se joacă nimic pe un scenariu care avea ceva legătură cu situația actuală din proximitate sau din mediul de securitate internațional”, a punctat colonelul Dinulică.

Au imaginea de ansamblu

Militarii noștri nu cunosc în acest moment toate detaliile exercițiului deoarece, în cadrul simulării, alți militari din celelalte state membre NATO vor fi „inamicii” lor. „Avem o imagine de ansamblu, nu știm în mod precis toate coordonatele misiunii deoarece sunt făcute de așa natură încât să acționăm în contrapartidă cu posibilii inamici. Acest exercițiu este o simulare. Suntem pregătiți pentru astfel de acțiuni, vasta experiență pe care am acumulat-o până acum ne va ajuta să ducem la bun sfârșit această misiune”, a declarat căpitanul Olteanu Gheorghe, Comandantul Companiei 191 Infanterie.

Femeile din armată

În cadrul acestei operațiuni, alături de bărbați, vor participa și reprezentantele sexului frumos, care s-au antrenat și luptă cot la cot cu bărbații. Un exemplu este dat de sublocotenentul Anamaria Scarlat, ofițerul de Relații Publice la Statul Major al Forțelor Terestre România. „Pentru femei probabil că este puțin mai greu din punct de vedere fizic, dar suntem foarte pregătite. Nu este pentru prima oară când particip la un exercițiu multinațional. De această dată particip ca și ofițer de Relații Publice, deci voi vedea cumva lupta prin obiectivul aparatului. În armata noastră sunt multe femei care participă la exerciții multinaționale, și ca luptători, și ca ofițeri de planificare, încercăm să ne ridicăm la standardele impuse de armată”, a declarat sublocotenentul Anamaria Scarlat.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor