Un migrant = 2.000 euro

De Ioana Costas
3Comentarii
Un migrant = 2.000 euro
Adrian George Purcariu, trimis în judecată pentru trafic de migranți. Acesta obținea 2.000 de euro/migrant.

ARAD. Adrian George Purcariu, o mai veche cunoștință a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor arădeni, și care a fost condamnat anii trecuți la închisoare pentru favorizarea infractorului, a ajuns iar după gratii. De data aceasta pentru infracțiuni foarte grave. Purcariu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Buzău pentru că făcea parte, alături de alte opt persoane, dintr-o amplă grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți care acționa pe relația Turcia-Bulgaria-România, cu extensie pe teritoriul Ungariei. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău au lucrat la acest caz în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Arad și Buzău.

41 de migranți

Potrivit procurorilor DIICOT Buzău, „inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12 martie 2014, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional”.

Au profitat de situația din Siria

„În concret, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia – Istanbul. Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate și preluate de veriga turcă a grupării infracționale, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetățean turc”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Turcia-Bulgaria-România

Potrivit procurorilor, „migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de inculpatul Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din județul Constanta, stabilite de comun acord cu inculpații Tavlak Kemal – cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi – cetățean român și Iancu Stere – șofer al celor în cauză”.

De la Constanța la Arad

Procurorii DIICOT Buzău arată că „din municipiul Constanța, migranții erau preluați de inculpatul Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din municipiul Constanța până în municipiul Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, în zona de competență a Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand. În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracționale Ozturk Selcuk, inculpatul Andrei Stan prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în municipiul Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară. În concret, migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către inculpatul Burtic Darius Călin, cu vehicule puse la dispoziție de inculpatul Purcariu Adrian George ori Andrei Stan”.

Între 9.000 și 10.000 de euro/migrant

Rețeaua infracțională percepea sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro, de la plecarea din Siria, pentru fiecare migrant, iar cea mai mare parte din sumă era cedată verigii infracționale din România, procurorii DIICOT susținând că Adrian George Purcariu percepea 1.500-2.000 de euro/migrant, banii venind prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării Ozturk Selcuk.

Sechestru

Potrivit procurorilor DIICOT Buzău „a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 de euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, respectiv Adrian George Purcariu, cu bani proveniți din activitatea infracțională”.

Judecata

Cei nouă inculpați au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trafic de migranți în scopul obținerii de beneficii materiale în formă continuată – pentru inculpații Andrei Stan, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Menzat Senol, Iancu Stere, Adrian George Purcariu și Burtic Darius Călin; aderare la un grup infracțional organizat, sprijinirea unui astfel de grup și trafic de migranți în scopul obținerii de beneficii materiale și conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor