Vor fi desfiinţate inspectoratele şcolare judeţene?

De Monica Ardelean
6Comentarii
Vor fi desfiinţate inspectoratele şcolare judeţene?
© Au pus gând râu inspectoratelor şcolare FOTO:JA
Senatorii de Arad sunt chemaţi să voteze impotriva acestei iniţiative legislative a deputatului de Alba, Cornel Comşa.

Fără prea multe discuţii iniţiativa care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene a trecut de Camera Deputaţilor şi a ajuns la Senat. A ajuns nu pentru că deputaţii ar fi fost de acord cu această iniţiativă (cele mai multe voturi au fost împotriva) ci pentru că la ora votului nu s-a întrunit cvorumul necesar şi cum nu a mai fost repusă în discuţie timp de 45 de zile, legea a trecut tacit la Senat. Este pentru prima dată când se ia în calcul desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene şi când a fost formulată o propunere legislativă în acest sens. Deocamdată ideea a stârnit mai multe reacţii împotrivă decât de susţinere, dar cel puţin a iscat o dezbatere în plan mediatic.

Primărie şi Aracis

Ceea ce susţine deputatul de Alba este transferarea unor atribuţii către administraţiile locale care deja deţin terenurile şi clădirile unităţilor de învăţământ preuniversitar. Directorii de şcoli, licee şi grădiniţe să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice să fie organizate în cadrul unităţii de învăţământ. Proiectul mai prevede ca responsabilitatea inspecţiei şcolare să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP).

Susţin păstrarea inspectoratelor

Sindicatele din învăţământul preuniversitar au ripostat la această iniţiativă şi solicită senatorilor să o respingă. „Nu suntem împotriva unor schimbări în învăţământul preuniveristar, dar considerăm că o asemenea schimbare majoră trebuie luată după o consultare prealabilă a partenerilor de discuţie. În acest moment, în această formă nu suntem de acord cu această propunere ”a punctat liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşeşcu. Sindicaliştii consideră că nu va mai exista o practică unitară în organizarea examenelor de ocupare a posturilor, vor fi pereclitate evaluările naţionale şi există riscul desfiinţării activităţilor extraşcolare din lipsa susţinerii financiare a cluburilor şcolare. Acum sindicalişti fac apel la senatori pentru a respinge propunerea. „La Arad am trimis adresa FSLI celor doi senatori Neluţu Cristina şi Traian Igaş şi sperăm ca acest demers legislativ să nu fie votat şi dacă se doreşte restrângerea sau desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene, acest lucru trebuie analizat cu toţi partenerii sociali”, a mai punctat Dănuţ Ieneşescu.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor