Ziua Holocaustului, la „V. Goldiş”

De M.M.
Ziua Holocaustului, la „V. Goldiş”
În 9 octombrie paginile istoriei s-au oprit pe loc, pentru a ne aminti nouă celor de astăzi, de memorabila zi în care, în anul 1941, peste 250000 de evrei din Basarabia şi Bucovina de nord au fost deportaţi în Transnistria.

O parte dintre ei au murit pe drum, sufocaţi de boli şi foamete, alţii au murit în lagărele de exterminare de aici, sau au fost predaţi Germaniei naziste. Din acest motiv, începând din anul 2004, în România se comemorează ziua Holocaustului.
Holocaustul provine din limba greacă, de la termenii: holos care inseamnă complet şi kaustos care înseamnă ardere. Era un obicei folosit de vechii evrei iudaici, care aduceau jertfe lui Iahve (Dumnezeu), din roadele muncii lor (animale, plante) prin ardere. Ideologia nazistă, având ca lider pe Adolf Hitler, s-a folosit de acest obicei, aplicându-l pentru exterminarea evreilor.
Victimele Holocaustului au fost nu numai evreii din Europa ocupată de nazişti, dar şi polonezi, rromi, prizonieri sovietici, consideraţi a fi rase inferioare, care trebuiau să munceasca până la epuizare. Atunci când nu mai puteau, erau selectaţi pentru a fi daţi morţii în camerele de gazare şi arşi în crematorii. Minţile diabolice ale naziştilor nu au ţinut cont nici măcar de copii, numărul acestora ajungând la aproximativ 1,5 milioane victime.
Evenimentul menţionat a fost comemorat şi in Arad, de elevii claselor a VIII-a B şi C ai Colegiului Naţional „Vasile Goldiş” prin participare la dezbaterea cu tema „Holocaust –Memorie şi suferinţă”, susţinută la Sinagoga arădeană, coordonaţi de profesorii Biro Cerasela şi Marinescu Maria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !