Zona Curtici va fi prospectata de cautatorii de gaze

De Alin Gherasim
29Comentarii
Zona Curtici va fi prospectata de cautatorii de gaze
Companiile petroliere intră cu forţa pe terenurile agricole ale curticenilor: se caută gaz şi ţiţei.

ARAD. Este oficial. Peste 560 de kilometri pătraţi din zona Curtici vor fi luaţi cu asalt de maşini şi utilaje de prospecţie şi măsurători pentru găsirea eventualelor zăcăminte de gaze naturale. Cel puţin asta susţin reprezentanții Panfora Oil & Gas, compania care, prin subcontractorul Prospecţiuni, va efectua măsurătorile. „Suntem pregătiți să începem explorări de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici împreună cu partenerul nostru, Prospecțiuni. Ne concentrăm exclusiv pe resursele convenționale, respectiv țiței și gaze naturale în formațiuni de roci convenționale. În acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele convenționale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse în acordul de concesiune și în programul de lucrări semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care se referă doar la potențialul convențional de țiței și gaze”, a anunţat Gabor Zelei, directorul general al Panfora Oil & Gas.

Cu demonstraţii

Cei de la Prospecţiuni anunţă că, în primă fază, deţinătorii de terenuri şi autorităţile locale vor fi contactaţi şi informaţi de operaţiunile ce urmează să aibă loc. „Apreciem relațiile pe care le-am construit cu comunitățile locale în ultimii 65 de ani și am vrea să invităm pe toată lumea la o demonstrație a impactului redus al noilor noastre tehnologii și metodologii. Reprezentanții Prospecțiuni vor anunța data și locul demonstrației și vor fi acolo pentru a răspunde oricăror întrebări sau preocupări ale populației”, a spus Gehrig Schultz, reprezentant al companiei Prospecţiuni.

Câteva luni

Poate una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de faptul că măsurătorile vor dura câteva luni, ceea ce ar putea afecta lucrările agricole ale terenurilor din zonă. Însă cei de la Panfora Oil & Gas spun că agricultura îşi va putea urma cursul. Dar numai după finalizarea măsurătorilor. „Operațiunile de măsurare de suprafață vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafață de 561 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului. Aceste operațiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) și cabluri pe teren, precum și folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiți explozivi și nu vor fi efectuate foraje. Potențialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor și echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor”, au declarat cei de la compania petrolieră.

Datele, la ANRM

Panfora Oil & Gas şi Prospecțiuni spun că toate datele colectate şi analizate vor fi trimise către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a deveni proprietatea statului român. Însă, ceea ce omit să spună cei de la companiile mai sus menţionate este faptul că, odată găsite gaze sau ţiţei în zonă, agricultura ar putea dispărea din Curtici pentru a face loc sondelor.

CITESTE SI:

20 de kilograme de mercur confiscate de politisti la Curtici

Taguri: , , ,


29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor